latinica  ћирилица
09/06/2015 |  12:14 | Аутор: Б92

Јапанци ће ласером пржити смеће у свемиру

Научна фантастика увијек је била повод стварања футуристичке опреме, али Јапанци су кренули у сасвим новом смјеру.
Свемир - Фото: илустрација
СвемирФото: илустрација

Конструисали су снажан ласер који би требало да очисти Земљину орбиту од нагомиланог отпада. Њега тренутно изнад планете има око 3.000 тона, што можемо упоредити са 1.500 аутомобила.

И најмањи комадић представља опасност за сваки сателит, али и будућа путовања у свемир. Сам ласер у почетку би био слаб, али удружење јапанских истраживача РИКЕН жели да га намонтира на телескоп уграђен на Међународну свемирску станицу.

Пошто је програмиран да брзо открива било какав трачак свјетлости, лако би могао уочити и најмање комадиће од које се одбија свјетло. Тако би од истраживачког центра јефтино направили ласерски топ који би пржио и лако чистио. Иако идеју могу брзо остварити, чекају политичку одлуку свјетских влада.

- Сви се данас боје наоружавања свемира. Мисле да, ако можете средити смеће, онда се лако можете пребацити и на функционалне сателите - казао је Дон Кеслер из НАСА.

Идеја о ласерском чишћењу није нова, али она није имала уређај који би све покретао. Он је замишљен као "онај који ласерима гура" ствари у атмосферу и тако чисти орбиту.

Ласерски топ би требало ускоро и тестирати. Астрономи упозоравају све владе, ако већ сутра не почну с акцијом, смеће ће се сударати и тако стварати још мање и опасније комаде.

Тако би, ако и даље одуговлачимо, сами себе затворили на Земљу и дуготрајно онемогућили сва настојања за обични пут на Месец, а камоли даље у свемир.