latinica  ћирилица
09/06/2015 |  17:44 | Аутор: 24sata.hr

Најлакши начин да отклоните штету насталу дуготрајним сједењем

Ако сваки дан проводите 8 сати сједећи, то може јако лоше утицати на ваше здравље. Недавна истраживања показала су да редовно вјежбање не може надокнадити штету насталу осмосатним сједењем.

Шта онда савјетовати људима који раде осам сати у канцеларијама? Крећите се неколико минута сваки сат. Устаните са столице неколико пута на дан и прошетајте по канцеларији. Једна студија сугерише да је за здравље довољно 16 минута додатног покрета уз свакодневну шетњу.

У првом истраживању за National Health and Nutrition Exanination, у којем је учествовало је 3.626 одраслих Американаца, испитивачи су путем монитора пратили њихово кретање током цитавог дана.

Три године након проведеног истраживања, истраживачи су провјерили евиденцију умрлих учесника. Хтјели су истражити да ли је сједење утицало на преурањену смрт учесника истраживања. Како би дошли до закључка, истражили су и како су испитаници проводили своје слободно вријеме (активно или пасивно). Открили су да нема разлике сједили ви или стајали на послу, исти је ризик од преурањене смрти. Међутим, оно што можете урадити за своје здравље је прошетати сваких сат времена око двије минуте јер ћете тиме смањити ризик од преране смрти за 33% одсто!

Будући да је истраживање било посматрачко те да истраживачи нису утицали на понашање испитаника, не може се поуздано тврдити да ходање сваких сат времена по неколико минута смањује ризик од смрти. На примјер, код људи који воде здрав и активан живот већа је вјероватност да ће устати и кретати се више него њихови мање здрави вршњаци.

Друго истраживање препоручује да проведете укупно два сата стојећи (од укупно осам сати проведених на послу) сваки дан те препоручује да у паузи прошетате умјесто да је проведете сједећи.

Ако на посао идете јавним превозом, покушајте барем једном дневно прошетати једну, двије аутобуске станице како бисте испунили квоту од 16 минута ходања (препоручене у првој студији) и запамтите да је у здравом тијелу здрав дух.