latinica  ћирилица
11/06/2015 |  19:14 | Аутор: Блиц

НАСА открила "најусамљенију галаксију у космосу" (ВИДЕО)

Астрономи су представили спектакуларну фотографију “усамљене” галаксије, која се налази на ивици зачуђујуће празног простора у свемиру.

Ријеч је о такозваној локалној празнини пречника 150 милиона светлосних година.

НГЦ 6503 - позната и као “Галаксија изгубљена у свемиру“ - налази се на самој ивици тог празног простора и претпоставља се да је од Земље удаљена око 18.000 свјетлосних година.


“Иако свемир дјелује пространо, већина галаксија је збијена у групе и неки комшија се увек нађе у близини. Ова галаксија, позната као НГЦ 6503, усамљена је“, објашњава НАСА.

 

Снимак који је забиљежио свемирски телескоп “Хабл“ приказује НГЦ 6503 изузетно детаљно и у богатом распону боја.

Свијетлоцрвена подручја гаса расута су по спиралним крацима галаксије, а свјетлоплаве зоне садрже звијезде које тек настају. Широки краци и центар галаксије прожети су тамносмеђим тракама.

Централни регион галаксије је добар примјер језгра галаксије које астрономи називају нискојонизујућом емисионом облашћу и које свијетли слабијим интензитетом него неке од најсвијетлијих галаксија. Претпоставља се да супермасивна црна рупа у средишту ових галаксија добија управо онолико материјала колико јој је потребно да би остала активна.