X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
13/06/2015 |  08:53 | Извор: ТАНЈУГ

Кубанска вакцина против рака плућа ускоро у Србији

Током јула, а најкасније у августу, биће завршени сви технички детаљи везани за увоз кубанске вакцине против рака плућа, с којом би, у истом пакету, у Србију највјероватније током јесени, требало да стигне и лијек против дијабетског стопала, потврђено је "Вечерњим новостима" у Министарству здравља.

Лист наводи да је овај план направљен с представницима Института за молекуларну имунологију ЦИМАБ у Хавани, одакле се делегација Србије вратила прије два дана.

Током посјете, уговорен је увоз два кубанска лека: "цимавакс-ЕГФ" против рака плућа и "хеберпрот-п" за терапију дајабетског стопала.

Током љета, требало би да се прецизира и да ли ће се ови лијекови уврстити на тзв. позитивну листу Д и увозити као нерегистровани препарати, што се у пракси већ ради за више медикамената који су по оцени неопходни у терапији, али произвођачи и дитрибутери због мале потрошње нису заинтересовани да их региструју на нашем тржишту, пишу "Вечерње новости".

Друга могућност је да се међудржавним споразумом између Србије и Кубе, чије је потписивање најављено, и питање увоза лијекова уреди тако да се на Куби аутоматски признаје лијек из Србије, а у Србији кубански ГМП, односно стандард добре произвођачке праксе, додаје београдски лист.