latinica  ћирилица
15/06/2015 |  20:55 | Аутор: РТРС

Буна код Мостара- Сјећање на српске жртве (ВИДЕО)

На данашњи дан 1992. године, на Буни код Мостара, након заробљавања и одвођења из кућа, звјерски је убијено 29 српских цивила и бораца.
Парастос у Мостару - Фото: РТРС
Парастос у МостаруФото: РТРС

Овај злочин никада није расвијетљен. На мосту, на ријеци Буни, запаљене су свијеће и спуштено цвијеће, у знак сјећања на страдале Србе из долине Неретве. 

Као нестали води се 97 Срба, а у спомен-костурници у Невесињу налазе се посмртни остаци 52 жртве које би требало да буду идентификовани, неке чак из размјена током ратних дејстава. 15. јун се обиљежава и као дан несталих Источне Херцеговине.

Бројне породице могле су да сахране само дио посмртних остатака својих најмилијих, јер су тијела била некомплетна и довожена у рату на размјену и у поодмаклој фази распадања.

Посмртни остаци 29 Срба, страдалих у јуну 1992. још нису сви пронађени. Породице сумњају да су тијела премјештена на друге локације.

Чланови породица страдалих знају да су егзекутори, у овом злочину, били припадници ХВО, ХОС-а, војске Хрватске и муслиманских паравојних јединица.

Жарко Брстина 23 године трага за своја два брата. Он каже да су убице биле њихове бивше комшије.

Данашњим окупљањем на мосту на Буни, породице су поново указале на спорост идентификације и трагања за српским жртвама.

Аљонка Џелетовић, предсједница Удружења породица несталих регије Источне Херцеговине, истакла је да је процес идентификације очито заустављен од стране институција БиХ, од људи који су плаћени за то.

Породице у Српској трагају за још 1.675 српских жртава, а у три костурнице налази се 675 неидентификованих тијела. Помену су присуствовали представници херцеговачких општина, кабинета предсједника РС и републичких институција.