latinica  ћирилица
17/06/2015 |  10:58 | Аутор: Агенције

Министарка позива на бојкот Нутеле

Престаните да једете Нутелу и спасите свјетске шуме, поручила је француска министарка екологије, одрживог развоја и енергије Сеголене Ројал.

Наиме, Ројалова је прозвала компанију која производи Нутелу апелујући на јавност да престане да једе популарни чоколадни намаз од љешњака, тврдећи како он доприноси дефорестацији.

- Морамо да посадимо много дрвећа јер се тренутно догађа масивна дефорестација која, такође, доприноси глобалном загријавању. Требало би да престанемо да једемо Нутелу, рецимо, јер је направљена с палминим уљем - рекла је она.

- Палме су замијениле остала дрвећа и тиме изазвале велику штету околини - објаснила је Ројал и додала како би Нутела требало да буде направљена од "других састојака".

Њени су коментари били упућени Фереру, великом италијанском произвођачу чоколаде који прави Нутелу.

Фереро готово 80 одсто палминог уља набавља из Малезије. Остатак покрива преко Папуе Нове Гвинеје, Индонезије и Бразила.

Прије двије и по године француски сенатори  покушали су да на палмино уље наметну порез од 300 одсто, наводећи како оно опасно дебља, те да је његова култивација погубна за околину. Приједлог закона није прихваћен.