latinica  ћирилица
19/06/2015 |  12:21 | Аутор: Агенције

Додик-Лавров у Санкт Петербургу: Резолуција о Сребреници потпуно неприхватљива за Русију (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је у Санкт Петербургу са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом.
Састанак Додика и Лаврова у Санкт Петербургу (фото: www.predsjednikrs.net) -
Састанак Додика и Лаврова у Санкт Петербургу (фото: www.predsjednikrs.net)

Предложена Резолуција о Сребреници у Савјету безбједности Уједињених нација закомпликоваће ситуацију на Балкану и она је апсолутно антисрпска, изјавио је данас руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.

- Разговарали смо о ситуацији у Савјету безбједности гдје се врше покушаји да се прогура резолуција темпирана за годишњицу догађаја у Сребреници. Резолуција је апсолутно антисрпска, рекао је Лавров.

Послије састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петерсбургу, Лавров је навео да је "тон (дух)резолуције апсолутно антисрпски".

- Она тумачи догађаје на крајње погрешан начин, чак и са правног становишта. Ови догађаји су дати на процјену Савјету безбједности УН, рекао је Лавров.

Лавров вјерује да Резолуција може да изазове нова међуетничка трвења на Балкану с обзиром на талас националистичких расположења која су примијећена у том дијелу Европе, јавила је руска новинска агенција Тас с.

- Добра је прилика да размијенимо мишљења о ситуацији у Босни и Херцеговини и на Балкану уопште, узимајући у обзир јасан талас етничког национализма који смо уочили на терористичким догађањима у Зворнику и недавно у Македонији, објаснио је Лавров.

Према његовим ријечима "у том контексту свакако ће, досљедно, наставити са линијом очување основних принципа Дејтонског споразума".

И Додик је, са своје стране, скренуо пажњу на алармантно стање узроковано од Исламске државе која у својим редовима има око 380 људи из БиХ.

- То свједочи о пријетњи по све нас, упозорио је Додик, наводи Тас с.

ПРИЈЕДЛОГ РЕЗОЛУЦИЈЕ НИЈЕ УСАГЛАШЕН МЕЂУ ЧЛАНИЦАМА САВЈЕТА БЕЗБЈЕДНОСТИ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да приједлог резолуције о Сребреници није усаглашен у оквиру чланица Савјета безбједности УН.

- Приједлог овакав какав је достављен није усаглашен и то сам данас чуо од министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова. Тај приједлог је унилатералан и неприхватљив и, у суштини, злоупотребљава неке раније договоре у оквиру Савјета безбједности да се минутом ћутње ода почаст свим жртвама ратова у БиХ и региону, рекао је предсједник Српске.

Додик је рекао да је ова резолуција дошла изненада, јер је ранији договор био само одати почаст свим жртвама минутом ћутње, а не резолуцијама.

- Приједлог резолуције је недопустив и само прави раскол у БиХ. Његово усвајање довело би до још веће осионости и неоправданог притиска на Србију и Републику Српску и ми то морамо да обацимо. Мене радује чињеница да смо сви - како власт у Републици Српској тако и представници Српске на нивоу БиХ, јединствени у том ставу и ми ћемо морати до краја да то изнесемо да би наш став био видљив", истакао је предсједник Српске.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да је предложена резолуција о Сребреници у Савјету безбједности УН апсолутно антисрпска и да ће закомпликовати ситуацију на Балкану.

Лавров вјерује да резолуција може да изазове нова међуетничка трвења на Балкану с обзиром на талас националистичких расположења која су примијећена у том дијелу Европе.

- Ако желимо да излијечимо ране које је нанио рат од 1992. до 1995. године онда је апсолутно неопходно да поштујемо сјећања на све жртве овог рата без обзира на етничку припадност, рекао је Лавров новинарима након састанка са предсједником Српске.

Он је нагласио да се мора узети у обзир и 20 година од Дејтона и неопходност свеопштег помирења, заједничке сарадње и очувања мира.

- Стога, морам да нагласим, да ће Русија као гарант Дејтонског мировног споразума радити на томе и то промовисати, поручио је Лавров.