latinica  ћирилица
20/06/2015 |  09:57 | Аутор: Агенције

Либерланд оптужује Хрватску за инвазију

"Необиљежени рибарски бродићи, који раде заједно с хрватским снагама, одговорне су за непријатељства и незаконите акције", стоји у саопштењу лидера Либерланда.

Након што су на "ничијој земљи" између Хрватске и Србије прогласили независну државу Либерланд, оснивачи ове "микро државе" оптужују Хрватску за инвазију.

"Необиљежени рибарски бродићи, који раде заједно с хрватским снагама, одговорни су за непријатељства и незаконите акције", стоји у саопштењу лидера Либерланда. Предсједник самопроглашене државе Вит Једличка тврди да је до сад над најмање 35 људи, који су хтјели да ступе на територију Либерланда, примјењена сила као и да је стотинак особа завршило пред хрватским судовима.

У саопштењу се наводи да је посљедњи такав случај забиљежен у четвртак (18. јуна) када је хрватска полиција ухапсила страног држављанина Улрика Гесел Хагенсена који је покушао да уђе на територију Либерланда.

И сам Једличка је до сада два пута ухапшен послије чега је завршио на Прекршајном суду у Бијелом Манастиру гдје му је изречена новчана казна. Иначе, Једличка је средином априла ове године, заједно са још неколико особа, поставио заставу Либерланда на спорном подручју и тада прогласио независну државу.

Либерланд се налази на хрватској страни Дунава али је ријеч о подручју које катастарски припада Србији. Има површину од око седам квадратних километара без икакве инфраструктуре, а Једличка најављује да ће ту изградити порески рај.