latinica  ћирилица
21/06/2015 |  09:00 | Аутор: РТРС

Ј.Кореја: 2,5 милиона људи зависно од мобилних телефона

Према посљедњим истраживањима у Јужној Кореји 2, 5 милиона људи пати од синдрома зависности од мобилних телефона. Овом проблему модерног доба приступили су крајње озбиљно, па је отворено неколико специјализованих клиника. Јужна Кореја се, иначе, убраја у земље с највећим бројем корисника мобилних телефона и дигиталних уређаја.

У Јужној Кореји сви обожавају мобилне телефоне – било да су основци, тинејџери или људи средње и старије доби. Телефони овдје имају вишеструку примјену. Они су будилници, платформе за игрице, камере и фотоапарати, на њима се слуша музика, читају вијести, проналазе планови вожње по граду или ред вожње аутобуса, и слично. Све то довело је до настанка синдрома званог зависност од мобилних телефона.

- Тинејџери су најризичнија група. Они телефоне нон-стоп користе, и то у најразличитије сврхе. Овдје првенствено говоримо о коришћењу тзв. паметних телефона посљедње генерације. Ти телефони се могу свуда носити, чак и у тоалет, рекла је Аун На Ре, директорка Центра за превенцију зависности од дигиталних технологија.

Да би указали на то да прекомјерна употреба мобилних телефона стварно води до зависности, основане су клинике за превенцију и помоћ у таквим случајевима.

- Трудимо се да подигнемо свијест о томе да се заиста може постати зависан од прекомјерне употребе телефона. Желимо да сви они који овдје дођу, буду у стању да сами процијене на којем се нивоу налазе. Живимо у модерном добу, не можемо једноставно рећи- немојте користити телефоне, без обзира на негативне ефекте које изазивају. Али било би добро да сви усвоје одређена правила која би им омогућила да не уђу у замку звану - зависност. Циљ нам је да минимизирамо негативне ефекте које проузрокује прекомјерна употреба телефона, а максимизирамо позитивне, нагласио је Чунг Хе Шин, представник Клинике за превенцију зависности од мобилних телефона.

Јужна Кореја увијек је била трендсетер када је ријеч о прихватању посљедње технологије. С обзиром на то није необично што се зависност за мобилним телефонима прво овдје јавила. Поручују свима да се запитају колико времена проводе у коришћењу дигиталних новотарија.