latinica  ћирилица
21/06/2015 |  09:09 | Аутор: РТРС

Које су намирнице забрањене у појединим државама?

Иако је у кулинарству мање-више све дозвољено, како би јело имало што привлачнији мирис и окус, ипак у Француској нећете наћи на тржишту кечап, а омиљену дјечју посластицу, киндер јаје у Америци.

10) КЕЧАП ЈЕ ЗАБРАЊЕН У ФРАНЦУСКОЈ!
Овај производ забрањен је у школским кухињама у Француској из културолошких разлога. Како преноси британски "Телеграф", Французи вјерују да кечап замаскира храну, па истинско уживање у француској кухињи изостаје.

9) САМОСА - ТИЈЕСТО СА НАДЈЕВОМ ЗАБРАЊЕНО ЈЕ У СОМАЛИЈИ!
Група Ал-шабаб забранила је ово јело у Сомалији. Према изворима "Дејли мејла", због тога што обликом сувише подсјећа на хришћанско Свето Тројство.

8) ХАГИС - ШКОТСКО ТРАДИЦИОНАЛНО ЈЕЛО ЗАБРАЊЕНО ЈЕ У САД!
Забрана је на снази више од 40 година јер ово јело у саставу има овчија плућа -
преноси Би-Би-Си.

7) И КИНДЕР ЈАЈА СУ ЗАБРАЊЕНА У ОВОЈ ЗЕМЉИ!
Забрана је наступила због играчке унутар јајета која би могла изазвати гушење. У 2011. години цариници Сједињених Америчких Држава заплијнили су 60.000 киндер јаја.

6) ФРАНЦУСКА ПОСЛАСТИЦА ОД ГУШЧИЈЕ ЈЕТРЕ "ФОИЕ ГРАС" ЗАБРАЊЕНА ЈЕ У АМЕРИЦИ!
Овај специјалитет нећете моћи наручити у 14 земаља, али и неколико држава у САД.
Због насилног начина товљења гусака, како би јетра била што маснија и достигла и 10 пута већу величину од нормалне,овај чин осуђен је као окрутан.

5) ЛИКЕР АПСИНТ ЗАБРАЊЕН ЈЕ НА НОВОМ ЗЕЛАНДУ И У ВАНАТУУ!!
У Француској је био забрањен 100 година све донедавно, а забрана је и даље на снази у ове двије земље. Пелин у апсинту, наводно изазива халуцинације - преносе Би-Би-Си и новозеландски портал "Стаф".

4) ПТИЦА СТРНАДИЦА ИЗ ПОРОДИЦЕ ВРАБАЦА, ЗАБРАЊЕНА ЈЕ У ФРАНЦУСКОЈ.
Птице тове, потапају у коњак "Армањак", пеку и једу цијеле - са костима. Овог јела нема на јеловнику у Француској, јер се број ових птица смањује из године у годину.

3) ЈАПАНСКА НАДУВАНА РИБА ЗАБРАЊЕНА ЈЕ У ЗЕМЉАМА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ!!
Ова јапанска делиција је смртоносна, ако је припрема невјешт кувар. Како преноси "Еј-Би-Си њуз", осим Европске уније и Вијетнам је забранио ловљење и продавање ове рибе.

2) ТРАДИЦИОНАЛНИ СИР СА САРДИНИЈЕ "КАСУ МАРЦУ" ЗАБРАЊЕН ЈЕ У АМЕРИЦИ!!
Сир који се производи на Сардинији прави се с ларвама. Ови црви су , такође намијењени за употребу. Неко вријеме био је забрањен у Европској унији, а забрана је још на снази у САД.

1) СУРСТРОМИНГ - ПОСОЉЕНЕ БАЛТИЧКЕ ФЕРМЕНТИСАНЕ ХАРИНГЕ ЗАБРАЊЕНЕ СУ У НЕКОЛИКО АВИО-КОМПАНИЈА!!
Дакле нећете их моћи унијети у авион, јер ова риба, пакована у конзерве, класификована је као опасно оружје, јер конзерве врло лако експлодирају.