latinica  ћирилица
21/06/2015 |  20:13 | Аутор: СРНА

Хрватски ветерани покушали да спријече комеморацију у Јадовну

Представници неколико хрватских удружења ветерана из посљедњег рата данас су се, уочи комеморативног скупа Дан сјећања на Јадовно, недалеко од тог мјеста, окупили на контраскупу, тврдећи да је број жртава, како истичу, "историјски фалсификат".
Код Шаранове јаме одржан помен на страдале Србе - Фото: СРНА
Код Шаранове јаме одржан помен на страдале СрбеФото: СРНА

Учесници протеста покушали су, трећу годину узастопно, да блокирају пролаз до мјеста комеморације, али их је хрватска полиција брзо уклонила са пута.


Они су носили транспарент "Пијетет жртвама - Да, четничко-комунистичком антифашизму - Не!", пренијели су хрватски медији.

Комеморативном скупу код Шаранове јаме у Јадовну у Хрватској присуствовали су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин, министар културе Хрватске Берислав Шипуш, предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, предсједник Координације јеврејских општина у Хрватској Огњен Краус и Јован Вејиновић из Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске, као и велики број поклоника и потомака жртава.

У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, на најбруталнији начин убијено је 40.120 људи, углавном Срба.