latinica  ћирилица
21/06/2015 |  20:46 | Аутор: РТРС

Блокиран рачун Олимпијског центра Јахорина (ВИДЕО)

Олимпијском центру Јахорина блокиран је рачун након изгубљеног спора са предузећем УПИ АД из Источног Сарајева, које је правни насљедник имовине бившег УПИ Холдинга Сарајево. Тужба је са каматама тешка више од два милиона марака.

По завршетку једне од најбољих пословних сезона, ОЦ Јахорина мора да инкасира 2,2 милиона марака са каматама за тужбу из 2003. године. Сви рачуни су блокирани, а пријети им и принудна наплата запљеном имовине.

Рјешење покушава да пронађе ресорно министарство јер су оба предузећа у власништву Владе Републике Српске, али у међувремену рачун ОЦ Јахорина блокиран је због потраживања УПИ-јевог адвоката.

Адвокат Предраг Николић, добио је спор, али не и накнаду, па је то разлог блокаде рачуна Олимпијског центра.

С обзиром да УПИ нема новац да исплати 15 одсто од пресуде, Николић покушава да уз помоћ суда новац наплати од УПИ-јевог дужника – ОЦ Јахорине.

За правне заступнике Олимпијског центра, уговор између УПИ-ја и адвоката је енормно већи од адвокатске тарифе, што доводи у сумњу да постоје криминалне радње. Адвокат, додају, нема право да директно наплати потраживање од ОЦ Јахорина. Зато ће Олимпијски центар одговорити кривичном пријавом. 

Златко Романо, адвокат Олимпијског центра Јахорина каже да уколико заиста дође до те реализације, ОЦ Јахорина ће имати само један пут, а то је стечај и нестанак.

Компликовани судски спор настао је јер УПИ захтјева да ОЦ Јахорина исплати добит за период од децембра 2002. до августа 2006. године за коришћење хотела Коран у Палама. Суд је прихватио овакву квалификацију и потврдио пресуду. У ресорном министарству кажу да је ово за њих горући проблем и да ће спријечити урушавање ОЦ али и намирити УПИ и њиховог адвоката.

Драгана Радишић, шеф кабинета Предрага Глухаковића, министра за трговину и тузирам Републике Српске, телефонски је рекла да је најављена радно-консултативна сједница гдје ће бити питање ОЦ Јахорина и други горући проблеми из нашег ресора. У наредним данима, значи наредне седмице.

А док рјешење не буде пронађено, више од 150 стално запослених у Олимпијском центру Јахорина је без плата.