latinica  ћирилица
23/06/2015 |  20:45 | Аутор: Агенције

Занимљиве чињенице о сновима

Ви можда спавате, али ваш мозак сигурно не спава.
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou) -
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou)

1. Просјечно људско биће потроши пуних шест година живота сањајући. То је више од 2.100 дана проведених у свемиру који постоји само у вашој глави.

2. Не постоји човјек који не сања. Сви сањамо. Они који тврде да не сањају једноставно се не сјећају својих снова. То је уобичајено, јер се већина снова заборави у првих пет минута након буђења.

3. “Снови постају позитивни док спавате, тако да се обично пробудите у бољем расположењу него што сте били кад сте отишли на спавање“, каже Розалинд Картрајт, пензионисана професорка психологије из универзитетског медицинског центра "Русх"у Чикагу. Ако се пробудите с негативним емоцијама, лако би могла да буде ријеч о томе да сте под великим стресом. Превише стреса у животу може да изазове да се чешће будите, нарушавате своју РЕМ фазу спавања и тако омогућите да се неугодне слике у сновима понављају цијелу ноћ.

4. Већа је вјероватноћа да ће спавачи који се пробуде одмах након РЕМ фазе спавања (фаза током које се догађа сањање) запамтити своје снове, за разлику од оних који су спавали цијелу ноћ до јутра.

5. Људи који су рођени слијепи имају живописне снове, али умјесто гледања слика, они често имају искуство мириса, облика, звукова и тактилних сензација.

6. Неки људи сањају само црно-бијело. Недостатак боје у сновима је чест међу старијим особама за које је више вјероватно да су одрасли уз црно-бијелу телевизију. Како је та технологија данас застарјела, проценат људи који сањају црно-бијеле снове је мањи.

7. Сањање помаже у учењу. Сваки пут када покушате нешто да научите, нове информације се преносе између неколико различитих дијелова вашег мозга како би неко вријеме остале запамћене, а ти исти обрасци одговарају обрасцима активности мозга током спавања и сањања. Спавање стварно може да вам помогне да примите и ефикасно обрадите нове информације.

8. Варање партнера је један од најчешћих снова. Аналитичарка снова Лаури Квин Ловенберг открила је да “сан о варању најчешће узрокује осјећање да ваш партнер троши превише времена и пажње на нешто што не укључује вас, било да је у питању посао, рад на рачунару итд. У суштини, почињете да се осјећате као тринаесто прасе у вези“.

9. “Хипнагошки трзај“ је научни назив за “почетак сна“, а догађа се када почнемо да тонемо у сан или сањамо да падамо. Научници тврде да су неки снови тако стварни да мозак вјерује да стварно падате или сте у некој врсти опасности, тако да шаље сигнале тијелу да почне да бјежи.

10. Просјечна особа има око три до пет снова у току ноћи, али неки људи могу да имају и до седам снова у једној ноћи. Снови имају тенденцију да трају дуже како ноћ одмиче.Током пуних осам сати ноћног сна, два сата проводимо сањајући.

11. И мушкарци и жене могу сексуално да се узбуде – па чак и доживе оргазам – док сањају. Жене могу да искусе повећан проток крви у полним органима током РЕМ фазе спавања, баш као што мушкарци имају искуство повећања протока крви у полном органу, што доприноси ноћним ерекцијама.