latinica  ћирилица
25/06/2015 |  11:42 | Аутор: СРНА

Поново оскрвнављено православно гробље у илиџанском насељу Осијек

Непознати починиоци поново су оскрнавили православно гробље у насељу Осијек у федералној општини Илиџа, гдје су на гробовима исписивали непримјерене графите, ломили вазе за цвијеће и порушили камени стуб на гробљанској капији.
Блажуј - оскрнављено православно гробље - Фото: СРНА
Блажуј - оскрнављено православно гробљеФото: СРНА

"Желим да осудим овај вандалски чин који се догодио на православном гробљу у Осијеку. И ми, свештеници, и наши парохијани дубоко смо огорчени и узнемирени због овог догађаја, не знамо шта би се могло још десити пошто ово није први пут да нам за сада непозната лица скрнаве гробове", истакао је парох блажујски јереј Дарко Даниловић говорећи о овом инциденту који се догодио прије двије вечери.

Прошле године, истиче он, само у једном дану седам споменика је срушено, оскрнављено и полупано до темеља, више гробова је поливено фарбом, а парохијани који су уређивали гробље, млађа лица и мјештани Осијека, засути су каменицама и упућене су им погрдне ријечи.

Он је рекао да су јуче поподне чланови једне српске породице дошли на гробље да уреде и окаде породичну гробницу и прислуже свијеће и били су непријатно изненађени призором који су затекли, након чега су одмах обавијестили свештенике и илиџанску полицију.

Истичући да је полиција благовремено изашла на лице мјеста и обавила увиђај, отац Даниловић је апеловао да све надлежне институције у општини Илиџа учине нешто конкретно како би заштитили гробље од вандала и обезбиједили да се и парохијани и породице које обилазе гробље осјећају безбједно и спокојно.

Мјештанин Рајко Ешпек, који води рачуна о одржавању гробља, истиче да он нема никаквих проблема са комшијама, али да га веома брину инциденти који се скоро сваког мјесеца дешавају на православном гробљу.

"Дешавају се неке баналне ствари. Ово нормалан човјек не може учинити. Брука је и срамота шта нам раде и зато бих и ја апеловао да полиција и друге одговорне институције поведу више рачуна о заштити гробља", каже Ешпек.

Према његовим ријечима, вандали су највјероватније млада лица узраста између 16 и 17 година који ноћу долазе на гробље, пију и дрогирају се, а потом чине недостојне ствари.

Он је додао да је полиција редовно долазила на његове позиве, али до данас ниједан виновник ових инцидената није откривен, нити кажњен за своја неђела.

На гробљу су видљиви знакови скрнављена надгробних споменика на гробницама породица Видић, Берјан, Ћосовић, Јанковић, Богдановић и других, а осим поломљених ваза за цвијеће срушени су и столови, па чак су скинуте и однесене месингане алке са надгробних плоча.

Једна породица, упозорава Ешпек, најавила је да више не може да подноси ово малтретирање и непримјерене нападе на њихове светиње и да ће највјероватније посмртне остатке својих најмилијих пренијети у Требиње, гдје сада живи.

У насељу Осијек у федералној Илиџи данас живи око 60 српских породица, углавном стараца који се издржавају од пензија, а неки од њих који су још у снази живе од свог рада на скромним имањима.