latinica  ћирилица
25/06/2015 |  13:36 | Аутор: Агенције

Доказано да су вране "попиле памет"

Вране су интелигентније од већине сисара, имају развијен ум, користе оруђа и процјењују друга бића, наводе научници.

Свраке, из породице врана, препознају саме себе у огледалу и свјесне су да друга бића имају ум.

У неким студијама утврђено је да вране врло паметно рјешавају проблем у вези са вишком хране. Оно што не могу да поједу - закопају у земљу.

При томе, препознају када човјек или нека друга животиња прате њихове активности, па ће касније, када свједока више не буде, ископати и премјестити храну.

Научнике фасцинира чињеница да вране знају да трајно запамте и препознају људе који су им нанијели зло.

Често на већој дистанци уоче могуће зле намјере појединих људи, а неке и превентивно нападну.

Вране знају да користе оруђе. Бројним експериментима утврђено је да ће у свакој новој ситуацији, са којом се раније нису сусретале, одабрати управо оно оруђе које је најпрактичније за обављање одређеног посла.

У градовима често, са огромне висине, испуштају орахе на кровове кућа како би их сломиле, и бирају, углавном, равне кровове - да се не би откотрљали предалеко.

Понекад орахе испусте пред аутомобиле на раскршћима! Када се упали црвено свјетло и колона стане, оне покупе ољуштени плод.

Вране из Нове Каледоније чак знају да обликују ново оруђе, због чега су сврстане у малу елитну групу најинтелигентнијих бића на Земљи, заједно са шимпанзама, орангутанима и људима.

Научници вјерују да су вране и сисари у борби за опстанак и природној селекцији дошли до истих еволуцијских рјешења – развили више когнитивне способности размишљања.