latinica  ћирилица
25/06/2015 |  23:06 | Аутор: СРНА

Додик: Срби морају поново да се хомогенизују (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да су Срби као народ поново у деликатној историјској политичкој ситуацији и поручио да Срби морају да се поново хомогенизују, а Србија не смије да дозволи да Република Српска изгуби снагу.
Предсједник РС Милорад Додик на јавној трибини Српског удружења "Просвјета" - Фото: СРНА
Предсједник РС Милорад Додик на јавној трибини Српског удружења "Просвјета"Фото: СРНА

- Само велики народи могу да имају двије државе, а српски народ има двије - Србију и Републику Српску. Само велики народи могу да направе велики град какав је данас Београд, по урбанизму, култури, образовању и моћи, рекао је Додик на трибини Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у београдском позоришту "Мадленијанум".

Додик је истакао да српски народ није оклијевао да кроз историју уради што је неопходно да би обезбиједио предуслове за свој идентитет, у условима када је борба за идентитет основни проблем данашњег времена.

Он је рекао да му специфичност у којој се Република Српска налази "није сметала да се осјећа као предсједник државе која има иза себе више него можда многе суверене државе".

- Често сам се питао шта је моја снага послије свега што сам прошао. Могу да кажем да је снага била моје увјерење и моја љубав - љубав према српском народу и увјерење да је Република Српска једини прави одраз за политички ангажман и преживљавање Срба на простору БиХ, рекао је Додик.

Он је оцијенио да су многе српске заблуде кроз новије политичко вријеме много коштале српски народ, а највећа је била југословенство, када се српски народ жртвовао да створи велику државу, а други су му "сјекли ноге".

Додик је указао да су они који су највише користи имали од југословенства напустили ту идеју, а Срби су остали на тој идеји показујући још једном своју историјску заблуду и способност за политички мазохизам.

Он је навео да су на просторима некадашње Југославије Срби народ који је највише страдао, од Словеније гдје су маргинална мањина, до Хрватске гдје су протјерани и етнички очишћени, па све до БиХ гдје су у значајном дијелу тамо гдје су били највише концентрисани, као у Сарајеву, сведени на четири до пет одсто пријератног становништва.

Додик је рекао да се у Црној Гори употребљава све што је дозвољено и што није да се умањи значај српског народа, па "преко приче о Косову која је свела Србе на драматично маргиналну мањину" и Македоније гдје један од снажних елемената српског идентитета - СПЦ доживљава негирање и прогон свештеника.

Он је додао да се и у Србији "настоји упорно од Срба учинити маса, која би требало да извршава задатке до неке свијетле будућности великих центра моћи који су дефинисани и наметнути као највећи захтјев за самоуништење".

- Срби се морају поново у свом идентитету и политичким захтјевима и стремљењима у будућност хомогенизовати. Ми смо побјегли од тог термина, зато што су то негативно конотирали и говорили ако се хомогенизујемо као народ, да хоћемо рат, рекао је Додик.

Он је истакао да то није истина.

- Срби на тај начин желе да имају будућност која подразумијева свијест о томе гдје се налазимо, шта радимо, ко смо куда смо кренули и како се бранимо. Та врста хомогенизације нама треба, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, Србе и њихове стратешке циљеве у посљедњих 20 и више година нико озбиљно није подржавао осим појединачних људи.

- Ми немамо друштвени институт ни у Србији нити у Републици Српској који ће дати одраз колективног хтијења и пројектовати наше циљеве у будућности, рекао је Додик.

Истичући да је много изазова, Додик је поручио да Србија не смије дозволити да Република Српска изгуби снагу.

- Србија је потписница Дејтонског споразума и Србија може да позове високог представника и да тражи његову одговорност, јер је он успостављен анексом 10 Дејтонског споразума, а не одлукама Савјета безбједности, рекао је Додик.

Он је поручио да се Срби морају интегрисати и са другима.

- Морамо се интегрисати са другима снагом нашег идентитета, која не смије да буде ни провокативна ни за кога него треба да буде оно што јесте - народ који има снажну традицију, снажан потенцијал, народ који може да да одговоре, који је кроз историју и друге вукао и дао им слободу, као што смо Хрватима, рекао је Додик.

СРПСКОЈ ЈЕ ВАЖНО ШТО ЈЕ ПАРТНЕР ВЕЛИКОЈ РУСИЈИ

Додик је изјавио је да је Српској веома важно што је постала партнер великој Русији и нагласио да Москва цијени то што су представници српске у институцијама БиХ онемогућили увођење санкција Русији.

Истакао је да је достигнуће Републике Српске што је преко Русије спријечила високог представника у БиХ да пред Савјетом безбједности УН "лаже о Српској и Србима".

- Захваљујући томе, он /високи представник/ до сада није могао да оствари доношење било какве одлуке против нас, рекао је вечерас Додик.

Додик сматра да би Република Српска и Србија требало заједно да уђу у мега пројекат снимања филма који би се бавио страдањем Срба кроз историју.

Предсједник Српске је поновио да неће отићи на комеморацију у Поточаре, јер је "Сребреница политизована неистина".

- Носио сам се мишљу да тамо одем хеликоптером и положим цвијеће, што би изазвалао итекакву пажњу, али ипак нећу да идем, рекао је Додик.

Додик каже да Срби морају признати да се у Сребреници десио злочин, али то није био геноцид, те да је потребно формирати међународну комисију која би се бавила тим, али и осталим злочинима од 1941. године до данас.

- То мјесто је само мјесто раздора, сматра предсједник Републике Српске.

Говорећи о положају Срба у Федерацији БиХ, посебно у Ливањском кантону гдје живи највећи број српских повратника, Додик је рекао да Република Српска покушава да интегрише овај кантон и најавио да ће можда већ сутра у Београду са представницима власти разговарати о заједничком финансирању тог кантона.

Он је додао да је у Дрвару приликом његове прве посјете било свега 800 Срба и 4.000 Хрвата, док су Срби сада тамо доминантни и број је практично обрнут.

Додик је рекао да су Срби у Републици Српској саставни дио српског народа и да је за њих Република Српска саставни дио Србије.