latinica  ћирилица
01/07/2015 |  18:46 | Аутор: СРНА

Грчки потрес на берзама однио 88 млд долара богаташима

Око 200 најбогатијих људи на свијету изгубило је 88 милијарди долара због грчке кризе само током последњих седам дана јуна, због суноврата берзанских индекса који је услиједио послије неуспјеха састанка еврогрупе 24. јуна у Бриселу, када је грчки премијер Алексис Ципрас ошто критиковао Међународни монетарни фонд.

Од укупног износа овог "виртуелног" губитка, 52,3 одсто забиљежено је само у току једног дана, у понедјељак 29. јуна, показао је "Блумергов индекс милијардера".
 У просјеку, губитак сваког миљардера је достигао 217,5 милиона долара у периоду од 24. јуна до данас,  преноси лист Фигаро.
 Иако су поједини богаташи профитирали, попут најбогатијег Африканца који је од минулог понедјељка зарадио 639,2 милиона долара, велики број милијардера је претпио губитак.
 Највећу штету забележио је Шпанац Амансио Ортега, оснивач Заре и други најбогатији човек свијета. Његово богатство процијењено на 69,2 милијардере долара смањено је за 3,5 милијарди долара.
 Најбогатији човјек свијета Бил Гејтс изгубио је у једном дану, у понедјељак 29. јуна, 1,4 милијарде долара, док је губитак његовог сународника Ворена Бафета износио 1,6 милијарди долара, што је управо износ који Атина дугује ММФ.
 Због пада Париске берзе и француски милијардери имали су губитак, па је Лилијан Бетанкур,  власница компаније Лореал, финансијски "олакшана" за 1,1 милијарди долара, власник телекомуникационе групе Алтис, Патрик Драи, за 992,6 милиона долара, а Бернар Арно, власник конгломерата ЛВМХ, за једну милијарду долара.