latinica  ћирилица
06/07/2015 |  18:09 | Аутор: СРНА

Источно Сарајево: Потписан уговор о оснивању предузећа "Мофас"

У Источном Сарајеву данас је потписан уговор о оснивању заједничког предузећа "Мофас" између фабрике "Фамос" и стратешких партнера из Њемачке и Тешња, у присуству министра индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петра Ђокића.
Источно Сарајево - Фото: илустрација
Источно СарајевоФото: илустрација

Уговор су потписали предсједник Надзорног одбора предузећа "Фамос" Источно Сарајево Мирко Добрњац, власник и директор фирме "Ин тајм" из Тешња Шефик Хусаковић и директор њемачке компаније "Паул Берхарт" из Хамбурга Дирк Оте.

Ђокић је након потписивања изразио задовољство што је "Фамос" Источно Сарајево постигао договор са стратешким партнером, усагласио сва важна питања и ушао у поступак власничке трансформације оснивања заједничког предузећа које ће под називом "Мофас" дјеловати на истој локацији.

Према његовим ријечима, у новом предузећу биће организована производња радилица, брегастих осовина, глава и блокова мотора, те клипњача.

"На овај начин је Влада Републике Српске, доносећи адекватне одлуке, пружила подршку организационом и финансијском реструктурисању `Фамоса` и дала допринс да се преговори који трају неколико мјесеци успјешно окончају потписивањем споразума", рекао је Ђокић.

Он је нагласио да би алтернатива, да није пронађен стратешки партнер из Њемачке, била врло суморна за "Фамос" јер би у том случају предузеће морало ићи у стечај, због чега је Влада Српске морала показати храброст да донесе кључне одлуке које су ишле у правцу да се одржи производња мотора и моторних дијелова, те склопова за моторе.

"Основано је ново друштво у коме ће 49 одсто власништва имати `Фамос`, а 51 одсто партнери. Важно је истаћи да је ријеч о поузданом њемачком партнеру, водећем у овој области у свијету", рекао је Ђокић.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске нагласио је да ће у "Мофасу" радити 96 радника који су до сада радили у "Фамосу", а да је стратешки партнер најавио да ће улагати у развој новог привредног друштва.

"Нама је веома битно да нико од радника `Фамоса` неће бити `грубо избачен на улицу` на начин да ће остати без својих права. Свим радницима ће бити повезан радни стаж за период који су радили у `Фамосу` и биће исплаћене отпремнине у складу са Законом о раду", рекао је Ђокић.

Он је додао да ће Влада Српске на сличан начин приступити проналажењу стратешких партнера и за друга предузећа како би сачувала имовину и примарну дјелатност којом се баве, на локацијама гдје се налазе.

Ђокић је навео да су у току преговори са потенцијалним стратешким партнерима из Италије за фабрику пречистача Рогатица, као и за рјешавање статуса предузећа "Нова Романија" из сектора дрвне индустрије.

Директор компаније "Ин тајм" Шефик Хусаковић истакао је да је њемачки партнер респектабилан, те да фирма "Мофас" већ има могућност да потпише уговоре, што ће значити наставак прозводње у Источном Сарајеву.

Директор фирме из Хамбурга Дирк Оте изразио је задовољство због чињенице да ће већ до краја јула почети испорука дијелова за моторе у вриједности од око 150.000 евра из фирме "Мофас" у Источном Сарајеву за Њемачку.

Представник Синдикта "Фамоса" Зоран Лазаревић рекао је да је учињено све да би се заштитила права 226 радника овог предузећа.

"Тренутно имамо 226 радника, од тога имамо шест радника који су стекли услове да иду у пензију у овој години. Радници су тешко поднијели преструктурисање предузећа, иако смо максимално покушали заштитити њихова права и урадили смо колико смо могли", навео је Лазаревић.