latinica  ћирилица
08/07/2015 |  08:57 | Аутор: Блиц

Сибир: Пронађена мумија дјетета непознате арктичке цивилизације

Остаци “мумије” дјетета или тинејџера из 12. или 13. вијека нове ере нађени су на средњовјековном археолошком налазишту у Русији, недалеко од Салехарда.
Мумија дјетета пронађена у Сибиру - Фото: blic.rs
Мумија дјетета пронађена у СибируФото: blic.rs

“Мумија” у чаури од брезове коре пронађена је на налазишту некадашњег села које је припадало мистериозној арктичкој цивилизацији. Вјерује се да је налазиште, удаљено 29 километара од Арктичког поларног круга, средњевјековна некропола, у којој је сахрањено неколико људи, на начин јединствен у Тјумењској области.

Према ријечима стручњака, чини се да су тијела природно мумифицирана у пермафросту: због тога што су била обавијена листићима бакра и усљед ниске температуре.
 Археолози су сада уклонили и посљедње тијело откривено у пјесковитој земљи, која је смрзнута само током једног дијела године, при чему је ријеч о првим људским остацима нађеним послије 2002.
 Остаци, који се чувају у специјалном замрзивачу у Музеју Шимановски, у Салехарду, треба да буду анализирани сљедеће недјеље.
 Чаура од брезове коре дугачка је око 1,3 метра и широка око 30 центиметара, а прва анализа показује да испод ње има метала. Стручњаци су увјерени да је тијело унутар чауре мумифицирано баш као и остала нађена у налазишту.

Александер Гусев из Центра за истраживање арктичке Русије, који је водио истраживање, изјавио је за “Siberian Times” да чаура од брезове коре прати контуре људског тијела.

 “Ако мумија заиста постоји, глава и лобања су вјероватно у добром стању. Мислимо да је у питању дијете, можда тинејџер”, каже овај стручњак и најављује повратак у Салехард 15. јула, када ће и отворити “кокон”.

Мумија је откривена на мјесту средњовјековне некрополе Зелени Јар, која је запањила научнике због близине Арктичком поларном кругу.
 

Археолози су на том мјесту раније пронашли 34 плитка гроба и 11 тијела с разбијеним лобањама или без њих.

Пронађено је пет мумија увијених у бакар и брижљиво прекривених крзном лоса, дабра, медвједа и ждеравца. Међу њима је била и једна дјевојчица, са бакреном маском на лицу.


Троје мушке дјеце, такође прекривене маскама од бакра и обавијене са четири или пет бакрених колутова, и црвенокоси мушкарац, прекривен бакром од груди до стопала и сахрањен са гвозденом сјекиром, гранама четинара и бронзаном шналом са фигуром медвједа, такође су нађени у налазишту.