latinica  ћирилица
09/07/2015 |  20:36 | Аутор: dnevni avaz

Брза храна не само да дебља, већ и заглупљује

Ако рјешавате укрштенице и судоку и гледате квизове надајући се да ћете научити нешто ново, важно је да знате да свака чоколадица или чипс може уништити ваш труд.
Сендвич.. - Фото: илустрација
Сендвич..Фото: илустрација

Студија коју су провели истраживачи са универзитета у Орегону показује да прехрана богата мастима и шећерима може негативно утицати на "когнитивну флексибилност" и на способност да се прилагодимо на промјене.

Истраживање је проведено на лабораторијским мишевима, који су конзумирали храну с различитим нивоима масти и шећера, а потом су морали проћи низ тестова, попут лабораторија, како би се пратиле промјене у њиховим менталним и физичким функцијама.

Истраживачи су посветили посебну пажњу бактеријама које се налазе у пробавном систему мишева из сваке контролне групе.

- Бактерије могу испустити спојеве који дјелују као неуротрансмитери, стимулисати живце или имунолошки систем и тиме утицати на низ биолошких функција - појаснила је Кати Магнусон, професор на факултету ветеринарске медицине и главни истраживач Института Линус Полинг.

У четири седмице, менталне и физичке способности мишева који су конзумирали храну с високим удјелом масти и шећера почеле су опадати, посебно кад би се промијенила једна или више варијабли. Као најважнији фактор који утиче на смањење можданих функција идентификоване су бактерије у пробавном тракту.

Људи том дијелу свог тијела посвећују више пажње него икада. Мљекарска индустрија користи термин "пробиотик" како би својим производима привукле оне који теже здравом начину живота, а научници све више пажње посвећују милијардама бактерија које живе у пробавном систему.

Једна од првих студија које су повезале цријевне бактерије с можданим функцијама проведена је у Центру Гејл и Џералд Опенхајмер. У истраживање су укључене три групе жена, једна је конзумирала јогурте с додатком пробиотика свакодневно током четири седмице, друга је јела јогурте без пробиотика, а трећа није мијењала прехрану. Групе без пробиотика показале су лоше резултате у когнитивним тестовима, али и у тестовима повезанима с емоцијама.

- Ово истраживање указује на то да шећер и масти мијењају здраве бактеријске системе, а то је један од разлога зашто је та храна штетна за нас - тврди Магнусон.