latinica  ћирилица
10/07/2015 |  17:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Бенд старица хит у Јапану (ВИДЕО)

Пјевају и плешу и шале се да "куцају на врата раја" - просјек година им је 84, али оне су нова поп атракција у Јапану.
Бенд старица из Јапана - Фото: Screenshot/YouTube
Бенд старица из ЈапанаФото: Screenshot/YouTube

Поријеклом са јужног острва Кохама, у архипелагу Окинава, ове распјеване бакице, чланице групе КБГ84, као алузија на суперпопуларни тинејџерски бенд АКБ48, освојиле су публику пјесмом "Хајде плеши, острво Кохама" која је постала инстант хит.

Њихов успјех их је, како кажу, врло изненадио, посебно када су чуле да су распродале турнеју у Јапану и да их називају новим "идолима".

- Мислила сам да се ријеч 'идол' односи на особу која је имала дуг живот и куца на врата раја, рекла је једна од 33 чланице бенда, 92-годишња Томи Менака.

- Драго ми је да нас тако зову од када сам сазнала да тај израз заправо значи умјетник", додала је уз осмјех ова старица која као и њене другарице наступа у традиционалном, шареном кимону.

Прије него што изађе на сцену обавезно одложи штап: - Ноге ми више не клецају. Најсрећнија сам када пјевамо.

Менака има улогу "фронтмена" групе. Објашњава да кондицију одржава свакодневним обављањем кућних послова, а да не хаје превише за здраву храну.

- Волим месо и слаткише", признаје времешна пјевачица, додајући да је "тајна" њеног лијепог изгледа у томе што "увијек сједи у хладу када су напољу велике врућине.

- Морам да бринем о својој кожи. Још увијек сам млада духом!, истиче она.

Њена другарица Хидеко Кедамори (86) наводи да су све оне у "одличној форми".

Чланице КБГ84 су свјесне своје популарности.

- Осјећамо се као звијезде у Токију. Сви су у публици имали широк осмјех који нам је давао енергију да још боље пјевамо. Благословене смо што смо рођене на Кохами. Наше пјесме говоре о нашем острву и природи, китовима и делфинима, објаснила је Кедамори.

- Када су се по завршетку наступа гледаоци руковали с нама, знала сам да смо успјеле!, навела је она.

Група је основана на иницијативу музичара Кикуа Цучиде, који је провео више од 20 година на Кохами, острву од 600 становника на крајњем југу Јапана.