latinica  ћирилица
11/07/2015 |  18:21 | Аутор: Агенције

Лед се топи, ниво мора незаустављиво расте (ВИДЕО)

Чак и ако човјек буде успио да ограничи глобално загријевање на два степена Целзијусова, што је тренутни циљ, ниво мора могао би да порасте минимално шест метара, што би радикално преобликовало изглед обала широм планете.
Врућине - Фото: илустрација
ВрућинеФото: илустрација

Пораст нивоа мора од шест метара преобликовао би драстично приобаска подручја. Око 150 милиона људи живе на мјестима која ће до 2100. године бити или потопљена или изложена поплавама, указују стручњаци.

Упркос напорима да се загријевање Земље заустави, ниво воде ће расти. Ово откриће објављено је научном часопису Сајенс (Science Magazine). У новој студији која показује колико је ниво мора порастао посљедњи пут када је ниво угљен диоксида био оволико висок.

То је било прије око три милиона година, када је Земља била два до три степена топлија, а Арктик чак осам степени. У то вријеме, мегалодони (џиновске праисторијске ајкуле) пливали су океанима, а ниво мора био је најмање шест метара изнад тренутног нивоа.

„Дугорочно гледано, могуће је да нас чека пораст нивоа свјетских вода, чак и ако будемо  успјели да ограничимо глобално загријевање на два степена раста. Одлуке које сада доносимо о томе гдје желимо да будемо 2100. године, ставиће нас на пут без повратка. Када глечери буду почели да се топе, промјене ће постати неповратне“, рекла је Андреа Датон, геохемичарка на Универзитету у Флориди.

Ево како би Земља изгледала када би се отопио сав лед...

Аутори студије анализирали су промјене из прошлости како би покушали да предвиде шта ће будућност донијети приобласким подручјима. Према резултатима одвојених истраживања агенције "Climate Central", пораст нивоа мора од шест метара преобликовао би обалу Сједињених Америчких Држава, а градови у приобалским подручјима широм свијета били би угрожени.

Стручњаци процјењују да минимално 150 милиона људи тренутно живи на мјестима која ће до 2100. године бити или потопљена или изложена јаким поплавама. Ниво мора већ је порастао 20 центиметара у односу на прединдустријско доба. Тај пораст је драматично повећао појаву поплава током плима на обалама.

Међутим, ту се листа ствари које би човјека требало да забрину не завршава. Недавна истраживања показала су да је почела да се отапа велика ледена плоча западног Антарктика, која садржи довољно леда да подигне ниво мора за три-четири метра. Допринос повећању нивоа мора који стиже од Гренланда драстично је порастао у посљедњих десет година, па научници вјерују да ће одиграти велику улогу у подизању нивоа океана.

„У наредних неколико деценија достићи ћемо температуре које смо имали у прошлости. Откривање који су најрањивији дјелови поларних ледених покривача кључно је за нашу будућност“, објаснила је Андреа Датон.

Најважније питање је колико дуго може да траје раст нивоа мора на тако висок ниво. Тренд пораста ће се наставити, а према ријечима Датонове, њена група ради на новим техникама како би се боље дефинисале стопе раста.