latinica  ћирилица
11/07/2015 |  19:08 | Аутор: Б92

Исландски умјетник тражи лешеве за свој сљедећи перформанс

Умјетник Снори Асмундсон саопштио је недавно у посту на Фејсбуку да тражи мртва тијела како би их искористио у име умјетности.
Исландски умјетник, Снори Асмундсон, тражи лешеве за свој сљедећи перформанс - Фото: Screenshot
Исландски умјетник, Снори Асмундсон, тражи лешеве за свој сљедећи перформансФото: Screenshot

"Потребан ми је леш за видео инсталацију. Ако умирете, желио бих да позајмим ваше тијело када умрете. Тијело ће бити враћено у мртвачницу у истом стању у којем је позајмљено. Искрено ваш, Снори Асмундсон“, гласи пост.

У оквиру умјетниковог сљедећег перформанса биће укључен плес са недавно преминулом особом. Асмундсон жели на овај начин да покрене бројна питања попут "Зашто он то ради?", "Да ли је ово легално?" и "Могу ли сада да одем кући?".

Перформанс ће трајати око сат времена, а око свих детаља уметник ће се са волонтерима договорити преко адвоката који ће припремити одговарајући уговор.

За сада има пар заинтересованих људи, али чини се да они неће умријети тако брзо – један Исланђанин који је боловао од неизљечиве болести чудесно се опоравио након што је потписао уговор. Ипак, умјетник је истрајан у својим намјерама.

“Можете отићи у Кину или Мексико и купити тијело, али мене то не интересује, нисам морално корумпиран на тај начин. Ово дјело желим да изведем са пуном сагласношћу преминуле особе, ако ништа друго, онда из поштовања према њој и њеној породици“, закључио је Асмундсон.