latinica  ћирилица
13/07/2015 |  10:45 | Аутор: Б92

Знате ли шта је емоционална енумерација?

Промијенили сте канал на телевизији и чули да се негдје на планети догодио земљотрес који је однио на хиљаде живота. Слегли сте раменима, и наставили даље. Шта је узрок овакве реакције?
 - Фото: REUTERS
Фото: REUTERS

Знате да би послије такве трагедије требало да будете тужни, али умјесто тога, ви сте хладни као лед. Међутим, не брините – нисте психопата. Бар не према мишљењу психолога, који ову појаву називају емоционалном енумерацијом.

Наша способност емпатије заправо је веома ограничена, наводе стручњаци. Истраживање објављено у магазину Journal of Experimental Social Psychology показало је да се подједнако осјећамо док читамо чланак о смрти пет људи и чланак о смрти неколико хиљада људи.

Разлог ове појаве лежи у томе што наш мозак није у стању да поднесе тако велике бројеве, односно рационално и емоционално донесе суд о свакој особи појединачно, наводи Карлос Наварети, професор психологије на Универзитету у Мичигену и водећи аутор истраживања. Да смо те људе заиста видјели или претходно познавали, наша реакција била би сасвим другачија, наводи Наварети.

Међутим, чак и када видимо слике тих мртвих људи на гомили, може се десити да будемо неосјетљиви на насиље јер они за нас опет постају нешто апстрактно – наш мозак почиње да их види као тачке и линије. Другим риjечима, иста емоционална енумерација.

С друге стране, када су мали бројеви жртава у питању, ствари су потпуно другачије. У истраживању Универзитета у Мичигену из 2011. године учесници су постављени у 3Д окружење и добили задатак да управљају имагинарним возом који би, ако не нађу начин да га зауставе, убио петоро људи. Међутим, ако би промијенили колосјек, настрадала би само једна особа. Резултати су показали да у просјеку 9 од 10 особа бира да усмрти једну особу умјесто 5.

Али, то није био случај када су учесници бирали да ли ће усмртити петоро или десет хиљада људи. Закључак истраживања, дакле, био би да су наши мозгови еволуирали тако да се суочавају искључиво са малим бројевима када је емпатија у питању.