latinica  ћирилица
13/07/2015 |  12:44 | Аутор: Jutarnji list

За 15 година Земља ће ући у мало ледено доба

Ако је вјеровати предвиђањима научника с британског Универзитета у Нортумбрији, Земља ће за 15 година ући у мини ледено доба, које ће карактерисати екстремно хладне зиме, а трајаће 11 година.

Стручњаци су до овакве тврдње дошли на основу новог модела Сунчеве активности за који кажу да генерише прилично тачна и прецизна предвиђања.

Кретања флуида унутар Сунца, за које се тврди да стварају 11-годишње метео циклусе, наводно ће бити таква да ће довести до драматичног суноврата температура зрака током 2030-их година. Соларна активност ће, тврди професорка Валентина Жаркова, опасти за чак 60 одсто с обзиром да ће два флуидна таласа фактички поништити један другог.

Жаркова је одржала презентацију о својим смјелим тврдњама на астрономској конвенцији у Велсу, а окупљенима је изнијела тезу да ће током наводно предстојећег глобалног захлађења климатски услови бити упоредиви с великим хладноћама с краја 17. вијека.

- У циклусу од 2030. до отприлике 2040. године два флуидна таласа биће дословно један насупрот другом - врхунац ће им бити у исто вријеме, али на различитим хемисферама Сунца - појаснила је и рекла да ће интеракција два таласа бити таква да ће довести до њиховог међусобног поништења.

- Предвиђамо да ће то довести до Маундерова минимума - додала је Жаркова.

Едвард Валтер Маундер био је енглески астроном који је, између осталог, утврдио да се између 1645. и 1715. године појављивало врло мало Сунчевих пјега (око 50 пјега у 30 година) и да је било мало опажања поларне свјетлости (Маундеров минимум) што је у Европи било попраћено тзв. малим леденим добом.

У то се вријеме, на примјер, редовно ледила Темза коју је било могуће прелазити пјешке. Жаркова спомиње да би се слично могло поновити и у мини леденом добу чији почетак најављује за 2030. годину.

Ова научница тврди да је модел на темељу којег износи предвиђања досад показао 97-одстотну прецизност.