latinica  ћирилица
14/07/2015 |  08:04 | Аутор: Б92

Туристе напао медвјед, морају да плате 1.100 евра

Чешки туристи које је поларни медвјед напао прошле године у Норвешкој морају да плате казну од 1.100 евра зато што је медвјед том приликом устријељен.

Како се наводи, шесточлану групу чешких туриста прошле године је напао поларни медвјед на Шпицбершким острвима, најсјевернијој територији Норвешке.

- Према закону о заштити животне средине свако ко путује ван насељених подручја дужан је да зна какве мјере мора да предузме да избјегне напад поларног медвједа и да избјегне опасност да медвјед буде повријеђен или убијен - стоји на сајту гувернера Свалбарда, односно архипелага Шпицберг објашњење зашто су Чеси кажњени.

Гувернер је наредио да чешки туристи морају да плате казну зато што се уопште нису бринули да предузму све обавезне превентивне мјере које би спријечиле медвједа да продре у њихов логор, а специјални плот није био постављен како треба.

Група Чеха је у марту дошла на архипелаг да посматрају помрачење Сунца.

Омањи поларни медвјед рано ујутру ушетао је у камп док су туристи спавали, подерао један шатор, напао једног од туриста и нанио му лакше повреде.

- Чули смо вику "медвједе, медвјед", излетјели смо из шатора и видјели како бијела чупава лопта нешто вуче. Испалили смо неколико хитаца и медвјед је побјегао - рекао је тада чешким медијима вођа групе Јан Штовичек.

Медвједа кога су Чеси тешко повриједили на крају су морали да устријеле спасиоци које је група позвала а норвешка полиција је повела истрагу и закључила да су Чеси лакомислено скривили смрт поларног медвједа и вођа експедиције Јан Штовичек осуђен је да плати казну 1.100 евра.