latinica  ћирилица
14/07/2015 |  11:54 | Аутор: Агенције

Шта се крије иза пуштања милиона ГМО комараца на слободу?

Компанија Окситек тврди да је пронашла начин на који може спријечити ширење тропских болести и зараза чији су преносници комарци.

Компанија Окситек, специјализована за контролу и истребљивање инсеката вјерује како напокон има рјешење за растућу популацију комараца и то, како кажу њени представници, без икаквог тровања и запрашивања које може штетити људима.

Она већ неко вријеме проводи експерименте с генетски модификованим комарцима, у чија је тијела вјештачким путем утиснут ген који спречава њихове потомке да досегну полну зрелост и размножавају се. Дакле, мужјаци комарца носе у себи "ген смрти" који након парења прелази на потомство које због тога не може преживјети.

За сада се углавном ради с узорцима врсте Aedis aegupti (инсект који обитава у урбаним подручјима и врло је отпоран на инсектициде) који су пуштени на подручјима Панаме, Бразила, Малезије и Кајманских острва гдје су се укрштали са "дивљим" припадницима своје врсте и кроз само једну генерацију створили милионе неплодних потомака чиме се укупни број комараца смањио за чак 90 одсто!

Задовољан постигнутим резултатима Окситек ће ускоро почети експерименте и на тлу САД-а. Међутим, јевност је забринута јер није могуће пратити резултате експеримента и предвидјети посљедице по животну средину. Компанија тврди да су у питању поборници теорија завјере који шире панику без разлога.

Бројна су питања која је овај експеримент покренуо. Многи се питају да ли ће уједом таквог комарца генетски модификован ДНК бити убризган у човјеково тијело. Окситек одговара да пуштају само мушке комарце који не гризу.

Др Џозеф Меркол, критичар биоинжењеринга каже да је у стварности немогуће с апсолутном поузданошћу раздвојити милионе инсеката по полу. Како каже, чак и Флорида Киз Москито Контрол Дистрикт наводи да ће, и поред свих покушаја, 0.03 одсто инсеката и даље бити женке, а тај број представља хиљаде и хиљаде комараца.

Забринутост др Меркола дијели и докторка Хелен Валас која истиче да је "страшно опасно" пуштати ГМО инсекте на слободу, јер ни најмање не познајемо посљедице такве акције по околину. Већина научника сматра да ће посљедице по екоситем бити катастрофалне и застрашујуће.

Др Валас оптужује Окситек да ради корпорацијских интереса угрожава читав екосистем. Додаје да је ова компанија  укључена у процесе доношења одлука широм свијета и да ће јавност бити шокирана када сазна да је, без икаквог надзора, могуће пустити ГМО инсекте у животну средину.