latinica  ћирилица
14/07/2015 |  13:36 | Аутор: Агенције

Ово су најскупља зрна кафе на свијету

Вјерујемо да многи од вас воле црну кафу и да без кафе не могу да започну дан или да се одморе. Кафа је данас саставни дио дана као и нашег живота.
Кафа (Фото: Michael Stern/Flickr.com) -
Кафа (Фото: Michael Stern/Flickr.com)

Постоје двије главне врсте кафе: Арабика – традиционална кафа која чини двије трећине свјетске производње кафе и врста кафе Робуста која има јаку, опору арому и обично се користи за добијање инстант кафе.

У наставку овог текста прочитајте које су то пет најскупљих кафа на свијету&хеллип;

5. Кафа Фазенда Санта Инес

На задњем петом односно у овом тексту првом мјесту је кафа Фазенда Санта Инес за коју морате да издвојите око 110 долара за 1 килограм. Иначе сам Бразил има дугу и реномирану историју производње врхунске кафе и ова кафа није изузетак, с обзиром на то да је најквалитетнија кафа која потиче одатле. Ова високо квалитетна кафа која се ручно бере позната је по цитрусној ароми и њежној текстури. Ово је кафа са чоколадним шмеком и најчешће се служи кремаста.

4. СТ. Хелена кафа

Ова кафа се продаје за 190 долара и за ову цијену добићете 1 килограм кафе. Света Хелена је мало, брдовито суптропско острво у јужном Атлантском океану. Кафа се овдје узгаја још од 1733., а током посљедњих 10 година, кафа Света Хелена постала је позната међу љубитељима кафе због свог јединственог квалитета. За узгој се користи само природно ђубриво које не смије да садржи неорганске супстанце из концентрата који се даје животињама као суплемент. Кафа се испира и даље третира у чистој изворској води која извире на једној од планина на острву.

3. Кафа Финца Ел Инхерто

Потиче из регије Хуехуетенанга у Гватемали и њена цијена је 603 долара за килограм. Кафа се у Гватемали узгаја још од почетка 18. века. Једна од најпопуларнијих регија за узгој је Кобан, позната по облачној и кишној клими, која је, како многи вјерују, кључни фактор за њен невјероватан укус. Ел Инхерто кафа је једна од најнаграђиванијих на свијету.

2. Кафа Хациенда Ла Есмералда из Боукете, Панама

Кафа “Хациенда Ла Есмералда“ кошта око 770 долара за килограм. Власници хацијенде Есмералда поносни су на своје зреле, црвене плодове кафе који се беру ручно. Кафа пролази кроз ригорозну контролу квалитета сваког дана и сва зрна која су зелена се одбацују. Кафа је позната по томе што је благо пржена, браон боје, без масноће на зрнима и пикантним мирисом.

1. Кафа Копи Лувак из Индонезије

Цијена Копи Лувак кафе је 320 долара, колико се продаје у САД, док је у Јапану и много скупља и достиже 1.200 долара. Кафа је назив добила по сисарима који се зову “Лувак“ који живе на дрвећу и једу црвене, зреле плодове кафе. Они плодове једу цијеле, са све сјеменкама кафе и кроз њихов дигестивни тракт пролазе кроз хемијске процесе и ферментацију. И даље нетакнута зрна кафе затим се скупљају из измета ове животиње налик дивљој мачки, чисте и даље прже као свака друга кафа.