latinica  ћирилица
14/07/2015 |  16:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Насина сонда почела историјски прелет Плутона

Након 10 година дугог путовања и пређених 4,88 милијарди километара, сонда "Нови Хоризонти" Америчке свемирске агенције (НАСА) започела је свој историјски прелет Плутона, саопштила је НАСА.
Плутон    (Фото: НАСА) -
Плутон (Фото: НАСА)

"Летјелица Нови Хоризонти тренутно пролази на најближој раздаљини од Плутона", изјавио је коментатор НАСА док су посматрачи одушевљено махали заставицама у пуној сали Центра за примијењену физику Џонс Хопкинс, поред Вашингтона.

Прелет је обављен у 11:49 ГМТ на 12.500 километара удаљености од патуљасте планете.

"Ово је тренутак за славље јер смо остварили и посљедњу етапу", рекао је главни истражитељ мисије Алан Стерн. "Окончали смо почетно извиђање Сунчевог система, подвиг започет за вријеме предсједника Џона Кенедија прије више од 50 година, а који се наставља до данас под предсједником Бараком Обамом", истакао је он.

НАСА очекује да ће примити сигнал са сонде касно ноћас. Тиме ће знати да ли је њен прелет прошао безбједно, без неочекиваних судара.

Стручњаци процјењују да постоји једна на 10.000 шанси да сонда, величине мањег концертног клавира, удари у неки објекат у области познатој као Којперов појас.

Научни тим који води пројекат "Нови Хоризонти" (Фото: НАСА)

Досад ниједна људска летјелица није улазила у овај широки прстен препун космичког "отпада" који кружи око Сунца, а за који се вјерује да су остаци од формирања Сунчевог система прије 4,6 милијарди година.

Мисија сонде "Нови Хоризонти" започела је 2006, исте године када је Плутон због своје величине "деградиран" на ранг патуљасте планете. Америчка летјелица је прва која ће прелетјети поред Плутона, а њених седам научних инструмената имају задатак да детаљно истражују површину, геологију и атмосферу како овог малог небеског тијела тако и њених пет мјесеца.

Оно што су научници досад сазнали захваљујући подацима које је сонда слала са свог путовања је да је Плутон 20 до 30 километара већи него што се досад мислило, с пречником од 1.185 километара.

Стручњаци су, такође, установили постојање леденог покривача на Плутоновом полу и открили да се из Плутонове атмосфере ослобађа азот.


"Ово је заиста важан тренутак у људској историји", казао је један од челника мисије Џон Грансфелд.