latinica  ћирилица
15/07/2015 |  11:33 | Аутор: Б92

Лајбах ће свирати и народне пјесме С. Кореје

Контроверзна словеначка поп група Лајбах наступиће у Сјеверној Кореји, изјавио је организатор Мортен Травик за Би-Би-Си.
"Лајбах" - Фото: Facebook
"Лајбах"Фото: Facebook

Травик је за 19. и 20. август ове године уговорио два концерта популарне групе у Пјонгјангу, на којима би требало да се појави око 2.000 људи.

Програм концерта укључује неке од највећих хитова овог бенда настале током њихове 35-годишње каријере, као и сјевернокорејске народне пјесме.

Лајбах се до сада често налазио на удару критике због двозначне употребе политичких и националистичких симбола, али њихови обожаваоци наводе да војничка униформа коју чланови бенда носе представља критику тоталитаристичке идеологије.

- Сјеверна Кореја представља се на Западу као најзатворенија земља, али она је заправо много отворенија ка свијету него што људи то мисле - наводи Травик.

- И држава и бенд обично се у јавности представљају као неки фашистички изгнаници, али истина је да су најчешће погрешно схваћени - додао је.

Планирани наступи, који се поклапају са прославом седамдесете годишњице ослобађања корејског полуострва од колонизације Јапана, никада не би били могући без учешћа Травика.

Он редовно учествује у умјетничкој и културној размјени са овом земљом, а у посљедњих пет година задобио је велико повјерење корејске владе.

- Грађење тог повјерења било је врло важно за државу која је толико дуго била одсјечена од спољашњег свијета - истиче Травик.

Упркос њиховој репутацији екстремиста, влада Сјеверне Кореје није се бавила подробним испитивањем сваког члана бенда понаособ јер им је Травик дао ријеч да неће изазивати никакве немире за вријеме наступа.

- Обавијестио сам корејску владу о њиховој репутацији и увјерио их да ће све бити у реду. Да су заиста фашисти, зашто би их их недавно пољско инистарство за културу питало да пјевају партизанске пјесме у Варшави током обиљежавања 70. годишњице од устанка против нациста? Пољска, која је толико страдала од њихове руке сигурно не би направила такву грешку - каже Травик.

- Униформе можда јесу послале погрешну поруку, али је чињеница да Лајбах као бенд непрестано испитује владајуће савремене ставове - закључио је.