latinica  ћирилица
17/07/2015 |  19:28 | Аутор: СРНА

Пао снијег у Аустралији

Снијег је пао у појединим предјелима Аустралије у којима је то толико ријетко да метеоролози немају потребну апаратуру да измјере дубину покривача, а температура је пала за више од десет степени Целзијусових од уобичајене за ово доба године.
Снијег у Аустралији - Фото: AFP
Снијег у АустралијиФото: AFP

Током седмице хладан ваздух са Антарктика прешао је преко централног дијела Јужног Велса ка Квинсленду, која је позната као "Осунчана држава", доносећи ниску температуру незабиљежену у појединим крајевима од средине осамдесетих година прошлог вијека.

У Квинсленду снијег је пао у Стенторпу, Укију и на граници са Новим Јужним Велсом, али метеоролог Гордон Бенкс истиче да су имали проблем са мјерењем дубине сњежног покривача.

Овако обилан снијег у Квинсленду није падао од 1984. године а, такође, је забиљежена најнижа температура за јул у протеклих 30 година, пошто је у појединим областима пала на минус четири степена Целзијусова.

Просјечна најнижа температура за ове предијеле је од 15 до 18 степени Целзијусових.

У Новом Јужном Велсу дебљина сњежног покривача на појединим мјестима, гдје обично буде два центиметра, сада је измјерено десет центиметара.

У Сиднеју је током ноћи било око седам степени Целзијусових, што је најниже за јул од 1971. године.