latinica  ћирилица
17/07/2015 |  19:52 | Аутор: Вечерње новости

У који тип гојазности спадате, и како да тај проблем ријешите!?

Наука је доказала и дефинисала 6 типова гојазности, узрокованих различитим факторима. Провјерите у коју групу спадате, али и како да тај проблем ријешите:
Илустрација - Фото: Novosti.rs
ИлустрацијаФото: Novosti.rs

1. Гојазност од хране

Овај тип гојазности најзаступљенији је у свијету. Настаје усљед прекомјерног уноса хране и шећера. Како бисте је се рјешили редукујте исхрану и вјежбајте најмање 30 минута дневно.

2. Гојазност “нервозног стомака“

Овај тип гојазности узрокован је анксиозношћу, стресом и депресијом. Људи који га имају практикују чест унос слаткиша.

Најважније је да контролишете своју анксиозност физичким активностима које ће вас ослободити стреса.

3. Глутенска гојазност

Углавном присутна код жена у адолесценцији, менопаузи и са присутним хормонским дисбалансом. Веома је битно да избјегавате дуго сједење, пушење и алкохол, и да упражњавате вјежбе са теговима.

4. Атерогенична метаболичка гојазност

Људи са стомаком често надувеним као балон, акумулирају све масти у овом дијелу тијела. Погођене су особе које конзумирају алкохол, пате, или имају проблема са дисањем.

5. Гојазност усљед венске циркулације

Ово је претежно генетски насљедна гојазност. Настаје и у току трудноће и особама којима су отекле ноге. Суштина рјешења јесу вјежбе попут трчања или пењања уз степенице.

6. Гојазност од неактивности

Тип гојазности који погађа дјелове тијела који су у прошлости били веома активни, тј. рађене су вјежбе и тренинзи за њих.

Кључ за елиминисање ове врсте масти јесте не дозволити дуге периоде без јела, јер оно може убрзати метаболизам и брже их сагоријети.

Надамо се да смо вам помогли да се нађете макар на корак ближе здравијем животу...