latinica  ћирилица
17/07/2015 |  20:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин:Котромановић би Србима забранио и да пате за жртвама

Министар одбране Хрватске Анте Котромановић хоће Србима да забрани чак и да пате, да ожале своје мртве и протјеране, изјавио је вечерас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.
Александар Вулин - Фото: Screenshot
Александар ВулинФото: Screenshot

Вулин је у изјави медијима подсјетио да је премијер Вучић рекао да је годишњица "Олује" за нас дан туге, а да хрватски министар одбране у томе види пријетњу.
 "Срби изгледа не смију ни да пате", навео је Вулин.
 Како је рекао, не постоји Србин који не мисли да је дан када је из Хрватске протјерано 250.000 Срба један од најтежих дана у нашој историји.
 "Никада тако велики број људи није протјеран у тако кратком времену и никада такво етничко чишћење није прослављано", поручио је Вулин.
 Према његовим ријечима, Вучић је доласком у Сребреницу и на инаугурацију предсједнице Хрватске учинио пуно на развоју регионалне стабилности.
 Покушај убиства у Сребреници и напади на премијера Србије чак и када тугује са својим народом, како је истакао, нису начин да му се узврати.
 "Кроз историју је често тражено од Срба да забораве злочине над својим народом. Ово је први пут да се од Срба очекује да чак и не тугују за својим протјераним и мртвим", рекао је Вулин.
  Он је додао да се Вучићева улога и положај Србије другачије посматрају у цијелом свијету, о чему говори и то што на дан прославе протјеривања 250.000 Срба неће бити великих армија на војној паради у Загребу.
 "Они су разумјели да и Срби имају право и да тугују и да говоре о свом болу и да се њихове жртве и ране морају постовати. Било би добро да то разумије и Хрватска", рекао је Вулин.
 Премијер Вучић изјавио је раније данас да би Србија доживјела као увреду одлазак страних званичника на војну параду у Хрватској поводом 20. годишњице Олује, као и да Србија сматра да тог дана нема шта да се слави.
 Хрватски министар одбране Анте Котромановић изјавио је да је Олуја била легитимна акција која је спријечила, између осталог, "још један масакр који би био пуно већи од Сребренице".