latinica  ћирилица
18/07/2015 |  13:42 | Аутор: Агенције

Јунаци цртаних филмова подстичу гојазност код дјеце

Дебељушкасти јунаци анимираних филмова, попут Обеликса, Ерика Картмена и Хомера Симпсона, утичу на ширење гојазности међу дјецом, тврде истраживачи.

Прошле године је један британски љекар писао Мату Гренингу, креатору америчке серије "Симпсонови", тражећи од њега да измисли дијету за свог главног јунака Хомера који, по њему, подстиче лоше навике код дјеце.

Исто то важи и за Обеликса и његово преждеравање дивљим свињама, као и за Картмена из серије "Саут Парк".

Сва три лика, али и многи други, имају "симбиотички однос" са храном, дајући тако ужасан пример дјеци, истиче се у студији истраживача са Универзитета у Колораду.

Стручњаци су посматрали 300 дјеце старости од шест до 14 година која су гледала разне цртане филмове, видео игрице и стрипове.

Установили су да дјеца која гледају цртаће са дебелим јунацима једу два пута веће количине хране и, што је још горе, највише конзумирају масну храну.

Научници, чија је студија објављена у часопису "Journal of Consumer Psychology", сматрају да је ово важно откриће јер би цртаћи могли да имају кључну улогу у едукацији најмлађих.

"Цртани филмови би могли да им помогну да стекну здраве навике", казала је вођа истраживања Маргарет Кембел са Универзитета у Колораду.