latinica  ћирилица
20/07/2015 |  11:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Црвене роде туристичка атракција у Врбовцу

Три црвене роде постале су туристичка атракција у насељу Ладина, код Врбовца, недалеко од Загреба, а стручњаци не искључују могућност да оне послије прве кише постану зелене.

 Црвене роде су свиле гнездо на врху силоса за обраду метала Кварц, а његов власник Јосип Ковач (63) испричао је да се одрасла рода прошлог викенда намазала црвеним прахом који је био у канти у дворишту радионице.
 Ријеч је о прашкастој биоразградивој боји за бојење река коју хидролози користе кад прате ток извора понорница, објаснио је Ковач.
 Претпоставља да се рода у праху нашла тражећи храну, а када се умазала одлјетела је својим младунцима на које је аутоматски пренијела боју.
 Роде су прегледали ветеринари и инспекција за заштиту околине, те закључили да су птице у добром стању, а прашак којим су се запрашиле безопасан.
 Да та боја није опасна, потврдили су и у Хрватском геолошком институту.
 "Ми га користимо у малим количинама кад истражујемо изворе и токове. Стручно се зове натријум флуоресцен, није токсичан и отапа се у води" рекли су у институту.
 Прашак ће, увјеравају стручњаци са рода спасти, с првом кишом, али није искључено да оне онда од црвених постану накратко зелене.