latinica  ћирилица
24/07/2015 |  15:00 | Аутор: РТРС

Затворен "Арт симпозијум Јахорина 2015" (ВИДЕО)

Изложбом умјетничких дјела насталих у претходних десетак дана на Јахорини, затворена је 13. међународна ликовна колонија „Арт симпозијум Јахорина 2015“.

Надахнути природним амбијентом и идејама 18 сликара, вајара и графичара из Бугарске, Холандије, Црне Горе, Србије, Хрватске и БиХ створило је око 30 умјетничких дијела. 

Тема ликовне колоније „Фигура у савременој умјетности – велики формат“, показала је богатство различитости умјетника, поетика, стилова, приступа – али сједињених у природном амбијенту Јахорине.

- Сваки умјетник је дао нешто упечатљиво, дао максимум што се види на сликама јер је поетика различита, рекла је Наташа Иванић, сликарка из Београда.

На овогодишњем ликовном сазиву за десетак дана настало је 20 слика и седам скулптура рађених у дрвету.

- Мање су заступљене овакве скулптуре на колонијама поготову зато што је ријеч о дрвету које се доста теже обрађује. Овде се пет до седам дана обрађује дрво. Такође су скулптуре веома квалитетне. И мени је то запело за око, јер су обично слике те које настају на колонијама, истакла је Андреа Пекић, умјетнички критичар.

Умјетници из шест земаља радили су на афирмацији ликовне умјетности и умјетности у најширем смислу. А све настале фотографије остају у Палама.

- Послије ове изложбе традиционално ћемо излагати у Палама за дане Душка Трифуновића. Веома сам задовољан и срећан са овогодишњим радовима, нагласио је Лазо Савић, руководилац „Арт симпозијума Јахорина 2015".

Иако се ликовна колонија одржава 13 година, њена даља судбина зависиће од помоћи локалних заједница, јер су за њену реализацију неопходна већа финансијска средства – поручују организатори.