latinica  ћирилица
25/07/2015 |  14:11 | Аутор: Агенције

Први пут у свијету: Британцу уграђено бионичко око

Британски хирурзи успјели су да пресаде бионичко око 80-годишњем пацијенту који је боловао од дегенерације макуле (АРМД), болести средишњег дијела мрежњаче.
Бионичко око - хирургија - Фото: илустрација
Бионичко око - хирургијаФото: илустрација

Име Реја Флина остаће забиљежено у научним и медицинским аналима. Наиме, овај пензионер из Манчестера постао је први човјек коме је уграђено бионичко око.

Флин је посљедњих осам година патио од АРМД-а због које је потпуно изгубио вид у средишту видног поља.

Да би му повратили вид, хирурзи Краљевске очне болнице у Манчестеру су му предложили да постане први пацијент на свијету са имплатном Аргус II, који производи америчка компанија Second Sight.

Добиши шансу да поново прогледа, Флин је прихватио понуду без оклијевања.

Описујући ову револуционарну технологију, сајт Top Sante наводи да мини-камера постављена на наочарима шаље вузелне податке бионичном очном импланту пресађеном у мрежњачи пацијента. Ти визуелни подаци се конвертују у електричне импулсе и бежично се преносе мрежи електрода које су повезане са мрежњачом, чије преостале ћелије шаљу даље информацију мозгу.

Четворосату операцију уградње бионичког ока извео је тим професора Паула Станге, хирурга офталмолога болнице у Манчестеру и професора офталмологије и регенерације мрежњаче на Универзитету у Манчестеру.

Захваљујући својим специјалним наочарима, Флин може поново да види контуре предмета и људи. Његов вид није савршен, али је довољно квалитетан да се самостално креће и поново бави својим омиљеним хобијем, баштованством.

Болница у Манчестеру је најавила да још четири пацијента чека да пресаднивање бионичког ока.