latinica  ћирилица
28/07/2015 |  11:49 | Аутор: СРНА

Рачић: Српска има потенцијала за америчко тржиште

Привреда Републике Српске има потенцијала да буде представљена на америчком тржишту, посебно када је ријеч о прехрамбеном сектору, изјавио је предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић
Привредна комора Српске - Фото: РТРС
Привредна комора СрпскеФото: РТРС

Рачић је навео да су тренутно на том тржишту спорадично заступљени производи из Српске, попут ајвара и ракије, али да то није ни близу оним количинама које Привредна комора жели да оствари.

Пред почетак састанка привредника из Српске и представника Српског института у Вашингтону, Рачић је рекао да ће пилот пројекат обухватити десет домаћих предузећа за која ће покушати да нађу начин како да њихови производи буду представљени на америчком тржишту.

- Ако резултати буду адекватни, те активности ћемо проширити са још једним бројем предузећа - рекао је Рачић.

Предсједник Српског института из Вашингтона Данијела Сремац поручила је да производи из Српске имају шансу да буду конкурентни на великом тржишту какво је америчко, које представља једну трећину свјетског тржишта.

Она је напоменула да се на републичком и локалном нивоу у Српској дешавају велике промјене када је ријеч о стварању бољег амбијента за инвестирање, а које би било олакшано и адекватном дистрибуцијом домаћих производа на америчком тржишту.

- Када се докаже да је производ профитабилан, онда се прошири и производња и инвестирање - нагласила је Сремчева, те изразила наду да ће производи из Српске већ сљедеће године бити на америчком тржишту.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић подсјетио је да је Бањалука посљедњих година доста урадила за привлачење инвестиција, а као примјер навео је 20 одсто ниже цијене таксе за грађевинску документацију и дозволе, те 20 одсто код плаћања накнада уколико се плаћају готовином.

Он је додао да Бањалука има и друге предности попут повољне пореске политике, знатно нижих цијена комуналних услуга, квалитетног људског ресурса и радне снаге и друге.