latinica  ћирилица
31/07/2015 |  09:55 | Аутор: СРНА

Загреб обавијестио Љубљану да престаје примјењивати споразум

Министарство спољних и европских послова Хрватске упутило је словеначкој Влади дипломатску ноту у којој је обавјештава да су се стекли услови за престанак арбитражног споразума, јер је Љубљана битно повриједила његове одредбе.
Хрватска и Словенија (Фото:twitter) -
Хрватска и Словенија (Фото:twitter)

Хрватска је у ноти навела повреде које је починила Словенија због којих сврха и предмет Споразума о арбитражи не могу бити испуњени.

- Хрватска је истовремено обавијестила Словенију да престаје са примјеном Споразум о арбитражи, као и да је о томе обавијештен и генерални секретар УН - саопштено је из хрватског МИП-а.

Хрватска Влада покренула је јуче поступак за престанак Споразума о арбитражи са Словенијом у граничном спору у Пиранском заливу јер је, како је закључено, Љубљана битно повриједила његове одредбе.

Дан раније посланици хрватског Сабора једногласно су одлучили да Хрватска иступи из арбитражног споразума са Словенијом.

Афера у вези са арбитражом избила је прошле седмице након што су медији објавили транскрипте и аудио-запис разговора словеначког члана Арбитражног суда Јернеја Соколеца и словеначке представнице за праћење арбитраже Симоне Дреник, током којег договарају изношење аргумената и лобирање код других судија Сталног арбитражног суда у Хагу у поступку о граници Словеније и Хрватске.

Према објављеном транскрипту и аудио-запису разговора Соколеца и Дреникове, арбитражни суд би додијелио већи дио Пиранског залива залива Словенији, што је у супротности са захтјевима Хрватске.

Арбитражни споразум потписали су премијери Хрватске и Словеније Јадранка Косор и Борут Пахор 4. новембра 2009. године у Стокхолму. Њиме је предвиђено успостављање међународног арбитражног суда за одређивање границе на мору и копну, везу Словеније према отвореном мору и коришћење релевантних морских подручја.