latinica  ћирилица
31/07/2015 |  10:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Викиликс: САД шпијунирале и Јапан

САД су шпијунирале јапанске политичаре, функционере и компаније укључујући Мицубиши, пише у документима које је данас објавио Викиликс.

Списак од најмање 35 "мета" постављених на сајту указује да је Национална безбједносна агенција (НСА) шпијунирала јапанске компаније, владине функционере, министре и више савјетнике најмање од времена прве администрације актуелног премијера Шинза Абеа која је била на власти од септембра 2006.године до септембра 2007.године, преноси АФП.

На сајту Викиликса су објављена четири извјештаја НСА означена строго повјерљиво која откривају интерне разговоре у Јапану о међународној трговини и политици према климатским промјенама, преноси АП.

На једном од извјештаја стоји биљешка која указује да је тај извјештај достављен Аустралији, Великој Британији и Новом Зеланду.

Викиликс је такође поставио на сајту списак НСА који се односи на 35 "мета" телефонског пресретања, укључујући јапански кабинет, функционере Банке Јапана, бројеве Министарства финансија и трговине и одјељења за фосилна горива у Мицубишију.

Јапанска влада засада није реаговала на ове наводе. Викиликс је већ објавио сличне извјештаје о америчком шпијунирању Њемачке, Француске и Бразила.