latinica  ћирилица
31/07/2015 |  13:03 | Аутор: Dnevnik.hr

Хрватска: За посао и смјештај на острву нико није заинтересован

Фабрика за прераду рибе у Хрватској има стално отворене огласе, али мало ко се јавља.

Нуде посао на острву, али нико не жели да се пресели и да ради. Најстарија острвска фабрика за прераду рибе, "Мардешић" у Салима на Дугом отоку, обиљежила је 110 година рада. Највећи проблем им је недостатак радне снаге - иако уз посао нуде и бесплатан смјештај. А у корист привреди острва, кажу, не иде ни држава.

Кроз руке радника фабрике "Мардешић" за годину прође седам милиона рибљих конзерви. У фабрици старој 110 година, посао их је пронашло 75.

Зденка Антуновић је у Сали, из Ђакова преселила управо због посла.

- Ако се ради, ако посла има, задовољна сам - каже Зденка.

Али не жели свако на острво. Иако фабрика има стално отворене огласе, мало ко се јавља.

- Ми нудимо смјештај, бесплатан смјештај за раднике, међутим, тешко је и људима да се одвоје од породице ако нису из овог краја - рекла је Марина Деполо, директорка "Мардешића".

Управа није задовољна односом државе према привреди острва. Кажу, добијају само подршку за раднике с пребивалиштем на острву.

- Свака помоћ била би добродошла, наравно, у смислу цијене трајектног превоза, у смислу додатне подршке код запошљавања на острву - додаје Марина Деполо.

Било да је ријеч о 500 тона усољених инћуна, било да је о конзервама - на хрватском тржишту заврши тек мањи дио, јер Хрвати су по конзумацији рибе, на самом европском дну.