latinica  ћирилица
04/08/2015 |  20:28 | Аутор: СРНА

Савановић: Прогон и убиства Срба, нецивилизацијски чин

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да је прогон Срба из Хрватске нецивилизацијски чин државе примјерен усташким методама из 1941. године.

Савановић је убијање и протјеривање Срба у акцији "Олуја", које је било повод за данашње прво државно обиљежавање Дана сјећања на страдање и прогон Срба, назвао "идиотским чином и идеологијом која нема мјеста у цивилизованом и развијеном свијету".

За данашњу параду у Загребу, он је рекао да је нехуман чин који не признају развијене и цивилизоване земље.

"Они славе прогон, протјеривање, убијање и уништавање, то је размишљање несхватљиво за здрав разум", оцијенио је Савановић.

Вулин: Ово ће заувјек бити датум сјећања

Државно обиљежавање Дана сјећања на страдање и прогон Срба двије деценије након погрома у "Олуји", које данас први пут заједнички организују Република Српска и Србија, дио је важних датума из заједничке историје која не пријети никоме, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин.

"Од сада, па док год има српске државе, 4. и 5. август биће Дан сећања на свако страдање Срба од како их је било, на свако протеривање, на сваку јаму и на сваку несрећу", рекао је Вулин, који присуствује обиљежавању Дана сјећања које се одржава у Сремској Рачи.

"`Олуја` се десила, ми нећемо окренути главу од тога и никада нећемо престати да тражимо одговорност за 250.000 протјераних, за две хиљаде убијених. Никада нећемо престати да се сјећамо и да говоримо истину", рекао је Вулин.

"Не можемо да заборавимо, због наше деце и наше будућности, не смемо дозволити да се икада понови зло које је учињено српском народу", поручио је Вулин.

Он је осудио забрану званичног Сарајева да се ода пошта српским жртвама и то је назвао "тешким теретом на лицу Сарајева".

"Зашто Сарајево није дозволило да и Срби добију своје парче калдрме и да тог једног јединог дана, у једном делићу времена, кажу да им је тешко, да имају своје жртве, да знају имена тих жртва, да траже од њих, ако не да плачу са њима, бар да разумеју кад Срби плачу?", упитао је Вулин.