latinica  ћирилица
08/08/2015 |  10:35 | Аутор: Агенције

Страна Мјесеца коју нисмо видјели од 1959! (ВИДЕО)

Америчка свемирска агенција објавила је низ фотографија које приказују такозвану тамну страну Mјесеца. Насин сателит "Deep Space Climate Observatory" забиљежио је нешто готово незамисливо – потпуно освјетљену другу страну Земљиног природног сателита.
Друга страна Мјесеца - Фото: Screenshot/YouTube
Друга страна МјесецаФото: Screenshot/YouTube

Наиме, са Земље се може видјети само једна страна Mјесеца због начина на који кружи око наше планете, док другу, тамну страну, човјечанство није видјело све до Совјетске мисије 1959. године.

„Изненађујуће је колико је Земља свјетлија од Mјесеца“, рекао је Адам Сабо, научник Насе. „Наша планета је заиста невјероватан објекат у мраку у поређењу са лунарном површином.“

Низ невјероватних фотографија ухваћених са сателита "Deep Space Climate Observatory"

Фотографије су настале 16. јула из јединствене перспективе, јер је сателит "Deep Space Climate Observatory" удаљен од Земље више од милион и по километара! Приказују Mјесец који се помјера испред осунчане стране Земље, преко Пацифика ка Сјеверној Америци.

Професор Мајкл Браун, астроном са Универзитета „Монаш“, сматра да су фотографије запањујуће. „Необично је зато што је неопходна удаљеност и већа од удаљености Mесеца да би се добиле овакве фотографије. Ово је ухваћено са удаљености веће од милион километара. Иначе немамо овакву перспективу“, објашњава Браун.