latinica  ћирилица
08/08/2015 |  19:19 | Аутор: Б92

Научници створили мини "планете" у лабораторији

Када звијезде умру, оне одбацују честице и гасове у колосалним суперновама, или миленијумима сјаје као маестралне маглине.
Свемир - Фото: илустрација
СвемирФото: илустрација

Одбачена прашина и гасови у овим хаотичним космичким дешавањима, на посљетку почињу да се групишу и формирају нове планете и звијезде, чиме циклус "живота" у свемиру поново почиње.

Научници су у лабораторији први пут опазили како почиње тај процес, када су двије честице прашине привукле једна другу у условима ниске гравитације.

Директно посматрање како наелектрисане честице привлаче једна другу и формирају групе у најранијим фазама формирања планета није било лако постићи.

Међутим, физичари Универзитета у Чикагу предвођени дипломцем Виктором Лијем, открили су начин да спроведу експеримент у симулатору ниске гравитације.

У повезаном раду, тим предвођен Карлом Фридом и Хуаном де Паблом са истог Универзитета, завршио је прорачуне који објашњавају неке формације које је опазио Лијев тим.

Истраживање је важно и на пољу проучавања загађивача ваздуха који се групишу у атмосфеери, али и за низ феномена на пољу биофизике и хемије.