latinica  ћирилица
09/08/2015 |  14:46 | Аутор: Агенције

Мистериозни монолит мијења све што смо знали о праљудима

Дванаест метара дуг монолит исклесан од кречњака у камено доба и стар око девет хиљада година, пронађен је на дну Средоземног мора.
Монолит мијења све што смо знали о праљудима  (фото:Twitter) -
Монолит мијења све што смо знали о праљудима (фото:Twitter)

Огромни камени тотем поломљен на два дијела налази се у Сицилијанском мореузу између Туниса и Сицилије и то на око 300 метара од области која је некада била копно. Сада се налази 40 метара под водом.

Нова студија показује да је област потопљена прије око 9.350 година (плус-минус 200 година) крајем посљедњег леденог доба.

Прије тога на том мјесту била је нека врста архипелага са низом острва која су повезивала Европу и Сјеверну Африку преко плитког мора.

Монолит је исјечен из једног дијела, а затим транспортован до тог мјеста. Процењује се на основу његових димензија да је тежак око 15 тона, наведено је у студији.

Истраживачи кажу да постојање овог монолита са чудним рупама избушеним у његовој основи, може промијенити наша сазнања о "примитивним" ловцима-сакупљачима који су га подигли.

Ово откриће нуди значајан увид у активности људи мезолита у области Сицилијанског мореуза, пише у научном раду.

Према досадашњим сазнањима, Сицилија је први пут насељена прије између 17.000 и 27.000 година када ју је и даље копнени мост повезивао са континенталним дијелом данашње Италије.

Аутори рада Емануеле Лодоло и Зви Бен Абрахам кажу да је доказ да је монолит направљен људском руком то што има врло правилан облик и три рупе сличне величине и облика у својој основи.

Прављење, помјерање и подизање споменика те величине захтијевало је врло прецизан рад, а такве вјештине раније нису повезиване с древним људима, пише у раду.

Откриће потопљеног града недалеко од мјеста на ком се налази монолит, сада шири сазнања о најранијим цивилизацијама Средоземног басена.

Оближње острво Малта препуно је мистериозних храмова од којих су неки стари и по 5.600 година.

Најстарија позната структура је Гобекли Тепе на југоистоку Турске, а испитивања су показала да је та камена грађевина са 200 стубова тешких и до 20 тона стара невјероватних 11.600 година.