latinica  ћирилица
10/08/2015 |  19:46 | Аутор: Агенције

Неисправни пејсмејкери годишње усмрте хиљаде људи?

Трећина изненадних смртних случајева међу пацијентима код којих је дијагностиковано срчано обољење могла би да буде посљедица неисправних пејсмејкера, пише “Дејли мејл”.
Срце (Фото: Thinkstock) -
Срце (Фото: Thinkstock)

Британски научници пронашли су доказе који указују на то да би имплантати могли да буду водећи узрок смртности пацијената са срчаним болестима и саопштили да би ново откриће "требало да буде велики разлог за узбуну".

У тијела 40.000 пацијената годишње у Великој Британији уграде се апарати на батерије који одржавају правилан рад срчаног мишића.

Међутим, истраживачи са Универзитета у Сан Франциску, задужени за надгледање 517 пацијената који су напрасно умрли, установили су да су 30 одсто смртних случајева проузроковале механичке неправилности на пејсмејкерима попут неправилног програмирања имплантата или престанка рада батерије.

Британска Регулаторна агенција за здравствени систем и лијекове наводи да је између 2010. и 2014. године пријављено 2.400 инцидената у вези са радом пејсмејкера, али такође истиче да ови апарати годишње спасу најмање 50.000 пацијената од смрти проузроковане наглим срчаним ударом.