latinica  ћирилица
10/08/2015 |  19:54 | Аутор: Агенције

Бијели љепотан снимљен код обале Аустралије (ВИДЕО)

Близу Златне обале Квинсленда снимљен је албино грбави кит, али нико још не може да потврди да ли је у питању познати Мигалу или можда неки његов потомак. У сваком случају, предивна животиња изазвала је велику пажњу поморских биолога широм свијета.
Албино грбави кит - Фото: Screenshot
Албино грбави китФото: Screenshot

Ријетки бијели грбави кит снимљен код обале Квинсленда свакако подсјећа на свјетски познатог Мигалуа, који редовно посјећује аустралијску обалу током миграција.

 

Мигалу, име које на абориџинском значи „бијели момак“, најпознатији је припадник аустралијске источне групације грбавих китова.

До 2011. године, сматрало се да је једини потпуно бијели грбави кит, али је тада снимљено такође потпуно бијело младунче како искаче из воде. Названо Мигалу јуниор, млади кит одушевио је биологе који се надају да ће доживјети дубоку старост од 50 година.

Мигалу је први пут спажен 1991. године када је имао између три и пет година. Од тада редовно посјећује аустралијску обалу током миграција, а постоји и посебан сајт посвећен њему.

„Бијели момак“ је законом заштићен не само од лова већ и од праћења, јер су биолози примјетили прије неколико година да је Мигалу, због велике популарности и броја туриста који бродовима желе да га виде, промјенио одређене навике и понашање.

Биолози ипак сматрају да на најновијем снимку није Мигалу, већ врло могуће Мигалу јуниор виђен 2011. године.