latinica  ћирилица
11/08/2015 |  18:38 | Аутор: РТС

Падалка изашао у своју 10. свемирску шетњу (ВИДЕО)

И прије него што је изашао у своју 10. шетњу по свемиру, руски космонаут Генадиј Падалка био је човјек који је провео више времена у свемиру него било коje друго људско биће.
Садашњи командир станице током тренинга с камером (Фото: NASA/James Blair) -
Садашњи командир станице током тренинга с камером (Фото: NASA/James Blair)

Два руска члана посаде су изашла из Међународне свемирске станице у свемирску шетњу како би монтирала нову опрему и прегледала спољашњост орбитирајуће станице.

Опрема коју су монтирали Генадиј Падалка и Михаил Корњенко (на станицу стигли 28. марта), олакшаће кретање чланова посаде на будућим свемирским шетњама. Они су такође замјенили антену, очистили прозоре једног од модула станице и фотографисали спољашњост. Данашња шесточасовна шетња је 10. свемирска шетња за Генадија. Он је провео више времена у свемиру него било који други човек.

Космонаути америчке агенције за истраживање свемира (НАСА) Скот Кели и Кјел Линдгрен, Рус Олег Кононенко и Кимија Јуи из Јапана, који су такође чланови посаде, остали су унутар станице. Програм Међународне свемирске станице један је од ријетких у којима нису угрожене везе Русије и Запада због кризе у Украјини.

Залихе на станицу носе руске ракете и ракете америчке приватне компаније „Спејсикс“ и „Орбитал сајансез“, а космонауте превозе искључиво летјелице руског државног Роскосмоса.