latinica  ћирилица
13/08/2015 |  21:12 | Аутор: Агенције

Рађање бебе у многим родитељима буди депресију

Зашто све више људи у развијеном свијету одлучује да има само једно дијете? То је питање на које су истраживачи покушали да пронађу одговор у новој студији објављеној у стручном часопису "Demography".

Према њиховим открићима, добијање дјетета људе је учинило несрећнијим од смрти партнера, развода или губитка посла. Студија је пратила 2.016 Нијемаца од периода прије добијања првог дјетета до двије године послије рођења бебе, а током тог раздобља повремено су попуњавали упитник о томе колико су срећни на скали од 1 до 10. Око 70 одсто испитаника било је мање срећно у првој години од дјететовог рођења, а у просјеку је задовољство животом опало за 1,4 јединице, што су истраживачи сматрали “озбиљним падом“, будући да је смрт партнера смањила оцјену на скали среће за само једну јединицу.

Највећи разлог због ког су родитељи мање срећни након рођења дјетета је “стална и тешка природа подизања дјетета“, која укључује недостатак сна, проблеме са дојењем, депресију и проблеме у вези између супружника.

Међутим, биолошки антрополог Хелен Фишер криви за то друштвену изолованост младих родитеља.

Она тврди да су људи који прођу кроз развод, смрт супружника и недостатак посла, обично окружени блиским особама спремним да помогну, док су након рођења бебе родитељи углавном усамљени, јер други не желе да их “узнемиравају“.

Студија закључује да би владе држава које се жале на негативне стране слабог природног прираштаја (у Њемачкој жене у просјеку рађају 1,5 дјеце) треба да пронађу начине да помогну младим родитељима.