latinica  ћирилица
14/08/2015 |  15:56 | Аутор: ТАНЈУГ

У Њемачкој сваки пети дан једно кривично дјело неонациста

У Њемачкој се у просјеку сваки пети дан почини једно кривично дјело које указује на повезаност са неонацистичком групом "Националсоцијалистичко подземље" (НСУ) којој се на душу ставља убиство осам Турака, једног Грка и једне њемачке полицајке, преноси политички недјељник "Шпигел" у броју од сутра.
Заплијењено оружје нациста  (Фото: spitfirelist.com) -
Заплијењено оружје нациста (Фото: spitfirelist.com)

Од откривања НСУ, у новембру 2011. године па до сада регистровано је 259 таквих кривичних дјела, гласи одговор Савезне владе на питање посланика опозицине партије Љевица, Мартине Ренер.

У 120 случајева ради се о деликтима у области пропаганде, попут случаја из 2013. године у мјесту Дирен у Сјеверној Рајни Вестфалији, гдје је на једној згради исламске заједнице писало "НСУ живи даље и ви сљедећа жртва", а регистровано је, између осталог, и девет случајева политички мотивисаног насиља - од подметања пожара до наношења тјелесних повреда.

Суђење првооптуженој НСУ групе, Беате Чепе почело је прије двије године пред Вишим земаљским судом у Минхену, праћено демонстрацијама породица жртава Турака и других и уз ангажман чак 500 полицајаца, затворене улице, надгледан ваздушни простор и огромно медијско интересовање.

Медији, који нису могли добити мјесто у судници, чланови породица и други грађани који су жељели да присуствују суђењу су тада пред шатором испред суднице чекали на почетак процеса, кој је почео у атмосферу емоција, напетости и неспоразума, због којих су чак и љемачка и турска влада реаговале - турска, тражећи правду и акредитације за своје новинаре, њемачка-обећавајући фер процес и указујући на независност судства.

Беата Чепе на суђењу

Процес је, наиме, почео је уз неспоразуме, пошто Виши земаљски суд, приликом прве додјеле новинарских акредитација, од 50 мјеста, ни једно једино није додијелио турским медијима, образлажући то малим бројем мјеста у судници и чињеницом да су акредитације додјељивали хронолошки.

У међувремену је судски процес ушао у уобичајену рутину, а Чепе, која је оптужена за 10 убистава, два бомбашка напада и пљачке, изазива и даље пажњу у овом процесу који неки медији називају суђењем вијека и њемачким "Брејвик" процесом.

Чепе и њена "дружина" изазвали су и пометњу и оставке водећих људи у редовима Савезне службе за заштиту устава, која се терети да је крајем 2011. године уништила документе о операцији названој "Ренштајг", на сам дан када је официјелно саопштено да је код неонациста пронађено оружје којим су убијени мигранти.

Њемачка влада се, у међувремену, извинила и породицама жртава неонацистичке групе "НСУ" и исплатила на име одштете, око скоро милион евра.

Неонациста (илустрација)

Истрага полази од тога да су "НСУ" основали најмање троје људи - Чепе, баштованка по струци, једина жива, затим један професорски син и један помоћни грађевински радник.

Најмање њих троје, Беата Чепе (38), Уве Мундлос (+38) и Уве Бенхарт (+34) који су живјели у Цвикау, у једној старој, лијепој вили, а новац зарађивали крађама, сумњиче се да су као група НСУ у посљедњих десетак година убијали странце по Њемачкој и то снимали, али и пљачкали и нападали.

Миндлос и Бенхарт су прошле године пронађени мртви, а Чепе је ухапшена.
На почетку "маратона убистава" убијена су 2000. и 2001. године два Турчина у Нирнбергу, за неонацисте, граду митског значења, јер је ту Хитлер одржавао партијске конгресе своје странке.